Bolou´s Bella

 

"Lyserød" hvalp skal bo hos Jane og Bo fra Hvidovre.

 Hun skal hedde Bella

 

Hvalp nr. 3 kom også til verden ved kejsersnit. Det er fin black & tan tæve med en lille hvid stribe på brystet.

Hun vejede 278 g.

Hun fandt også hurtigt vej til mælkebaren og skal nok gøre opmærksom på sig selv hvis hun ikke kan finde vej.

 

 
1 - 2 leveuge - Babyhvalpen
 I de første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.
 
1. uge:
"lyserød" hvalp har sin egen charme. Hun er en rigtig puttetrold, der allerede er begyndt at dele kys ud. Hun elsker at ligge i sin mors faner og sove efter at hun har spist.Hvis hun skal putte med sine søskende er det ofte hende der ligger øverst i bunken.
 Hun er pt. den største i kuldet og det er ikke uden grund. Hvis hun ikke kan finde mælkebaren hyler hun til Kikki får flyttet så meget på sig selv og hende, at hun bare kan åbne munden og fange patten.
 

 

 
2. uge
"Lyserød" hvalp er vokset godt i denne uge og er pt. den største i kuldet. Hun er bare et nussehoved og finder ofte vej til mors hale, når hun har spist. Så ligger hun der og sover.
Hun åbnene øjnene lidt på klem onsdag morgen, men først i dag er begge øjne helt åbnet.
Tirsdag var vi ude at køre bil, da Kikki skulle til dyrelægen og have fjernet stingene efter kejsersnittet.
 Alle hvalpe blev samlet i tranportkassen, som vi satte ind på bagsædet ved siden af Kikki. Hun hoppe dog straks ind i kassen og sørgede for at babyerne lå sikkert under turen.
Jeg fik lige dyrelægen til at tjekke navlen på "lyserød" hvalp, nu vi var der, da jeg ikke synes den helede lige så fint og hurtigt op som de andres havde gjort. Der var heldigveis intet i vejen og i løbet af ugen, er den også blevet lide så fin som de andres.
 
 
 
  3 leveuge - Omdannelsesperioden
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen.  Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen. 

3. uge

I denne uge har vi haft besøg af Freya´s opdrætter, der havde Freya´s mor og søster med. Hun havde også taget sin lillesøster med, så hvalpene har både hilst på fremmede hunde og været i barnehænder ;oD

 
I denne uge blev Bella valgt af sin kommende familie. Hun skal bo hos Jane og Bo i Hvidovre. De har haft cavalier før, så de glæder sig meget til Bella bliver 8 uger og de må tage hende med hjem.
Jane var også med os på udstilling i Næstved. Det var rigtig hyggeligt.
  
Hvalpene er efterhånden blevet så store, at de er begyndt at gå på opdagelse i hvalpekurven. Det har resulteret i at de er kravlet ud på gulvet, så onsdag slog jeg hvalpegården op i stuen og satte dem over i den istedet for. Da jeg kom hjem fra arbejde var det alligevel lykkedes dem at kravle ud i stuen, så nu har Bo måtte lave en kant, vi har sat op foran kurven, så de bliver holdt inde, når vi er på arbejdet.
  
Hvalpene har også fået klippet negle i denne uge og de har fået ormekur.
 
   3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
 
Uge 4
 
Bella er pt. ikke lige så aktiv som de andre hvalpe. Men hun er dog, de sidste par dage, begyndt at udforske legetøjet lidt mere. Hun elsker også at lege med Buster eller slås med Bell.
Vi har slået hvalpegården op i stuen, da hvalpene selv er begyndt at kravle ud af hvalpekurven, når vi ikke er hjemme.
Hvalpegården bor hvalpene i, når vi er på arbejdet. Når vi er hjemme, har de frit adgang til stuen og opholder sig meget af tiden på dynen, der ligger på gulvet foran gården.
De er også blevet meget glade for Kikki´s kurv, men da hun ikke bryder sig om at ligge, der hvor hvalpene har tisset, har vi købt en lille kurv til dem, de kan hygge i. Den er de rigtig glade for og elsker at sove i den.
Kikki´s kurv bliver for det meste kun brugt, når hun giver dem mælk.
 
I denne uge er vi også begyndt at give hvalpene opblødt tørkost. Hold op et cirkus det var første gang. Jeg var pænt naiv og troede at jeg sagtens kunne styre 4 hvalpe og en tallerken med mad.... Jeg blev klogere.
De vadede rundt i tallerkenen og der var mad overalt. Både håndklædet, jeg havde lagt ud, gulvet rundt om og neden under og jeg selv var smurt ind i hvalpefoder fra top til tå.
Resten af ugen, har jeg taget en hvalp ad gangen og det går allerede meget bedre.
Bella var bestemt ikke begejstrede for tørkosten i starten, men hvis der bliver tilsat godt med ymer, glider det fint ned. Hun har gerne mad i hele hoved, når vi spiser. Hun vil endnu ikke selv spise fra tallerkenen.
 
 
Bella har også fået tænder. De er pænt skarpe og hun bider gerne fast.
 
 
 
5. uge
 
Det var lige som om Bella vågnede, da hendes familie var her i lørdags og siden har hun næsten ikke holdt sig i ro.
Hun elsker at tirre de andre og bidder sig gerne fast i dem, til de skriger. Hun vil meget gerne lege og slås hele tiden.
Hun er også blevet bedre til at spise den blendede tørkost.
 
Vi kan generelt godt mærke at hvalpene er blevet ældre. De er meget mere aktive og leger, slås og knurre ad hinanden. Man kan sidde i timer og bare kigge på dem.
 
I takt med at hvalpene er blevet mere aktive, har vi måtte rygge lidt rundt på indretningen. Hvalpene rander stadig frit i stuen og køkkenet, når vi er hjemme, men da de har fået smag for ledninger, tør jeg ikke have dem der, imens vi er på arbejdet. Derfor har vi indrettet entréen med hvalpegård, dyner og hundekurve og så bor alle hunde der, når de skal være allene hjemme. Her er ingen ledninger og inden reoler de kan kravle ind under og evt. komme i klemme i.
 
Lørdag havde vi besøg af min bror, der havde taget hans labrador blanding med, så hvalpene har igen fået lov at møde fremmede hunde.
 
I denne uge har hvalpene også fået klippet negle og de har fået ormekur.
 
Vi har også været lidt i haven og nyde det gode vejr.
Hvalpene har fået skiftet halsbånd, så det igen skulle være muligt at se på billederne, hvem der er hvem.
 
Fredag var Kikki og hvalpene med mig på arbejdet, da jeg havde lovet min 3. klasse at de skulle få lov at se mine hunde.
 
Det var en god køretur i bilen og de faldt alle hurtigt til ro i transportkassen. Børnene var meget rigtig søde og stille. De ville alle gerne have lov at holde en hvalp og selvfølgelig kæle og nusse.
Vi hilste også på min 1. klasse og de andre børn i indskolingen.
Det var nogle meget trætte hunde jeg havde med hjem.
 
6. uge:
 
Der er godt nok kommet fart i Bella. Hun er alle vegne og hun er blevet en rigtig bisse. Hun "tyraniserer" alle sine søskende hvis hun kan komme til det. Det bedste hun ved, er at springe på dem hvis de sover og bide og ruske dem i øret til de skriger. Hun vil lege hele tiden og kan ikke forstå at nogen har brug for at sove mere end hende ;oD
 Så er det godt vi har Freya. Hun elsker at lege med Bella.
Nogen gange bliver vi andre næsten helt bekymrede for at det er for voldsomt, men hvis Freya bagger ud, begynder Bella bare at knurre ad hende og hopper troligt på hende igen.
 
Bella er også blevet glad for at spise tørkost efterhånden. Vi er holdt helt op med at blende den, og det klarer hun bare så flot.
 
 
Fredag morgen havde vi desværre et lille uheld.
Bella fik sin ene pote i klemme i døren og rev sin negl af, så det blødte helt forfærdeligt. Jeg fik stoppet blødningen og vi tog til dyrelægen med det samme.
Dyrelægen kiggede på poten og fik konstateret at intet var brækket og at det kun var neglen, der var røget af. Vi fik noget antibiotika, så der ikke skulle gå betændelse i såret og fik afvide at vi skulle skylde poten i lunkent vand, hvis den blev beskidt, så vi undgik bakterier i såret.
Allerede samme eftermiddag, var der intet at mærke på Bella. Hun legede og løb rundt i hele huset,  nøjagtigt som hun plejer.
 
 
Vi har også fået stambøgerne hjem, så de er klar når hvalpene skal flytte hjemme fra.
 
 
7 uger.
 
Bella startede ugen med at have besøg af sin mor og far. Det synes hun var skønt. Der blev nusset og kælet og hun fik også vist dem, hvor bisset hun er blevet ;oD
 
Hun har også afsluttet sin antibiotika-behandling og hendes pote ser rigtig fiint ud igen. Det er dog svært at se om neglen er på vej ud igen eller ej, da hun absolut ikke synes det er morsomt at sidde stille, når hun kommer op.
Så det bliver spændende at se hvad dyrelægen siger til hende i næste uge.
 
Der er efterhånden gang i hende 24 timer i døgnet. Hun elsker at lege og slås gerne med sine søskende. Der er ingen tvivl om at hun er den dominerende i kuldet.
Når de andre går kolde og falder i søvn, starter hun fra en ende af og trisser rundt og bider i dem og forsøger at vække dem, så de kan lege noget mere. Hvis det ikke lykkedes kommer hun som regel krybende og vil gerne op til os og lege videre.
 
Bella var også den første til at komme farende, hvis vi sidder i sofaen.
Så forsøger hun at springe op til os, så der kan leges og puttes.
Buster og Bell er også begyndt, så det ser så sjovt ud, når de alle 3 står der, for de er jo slet ikke store nok til selv at hoppe op endnu.
 
Bella er også begyndt at gø, når hun leger. Jeg tror hun har lært det af Freya. Det ser meget sjovt ud, når de to render rundt i stuen og gør ad hinanden ;oD
 
Hvalpene har også oplevet deres første tordenvejr. Det var der nú ikke rigtigt nogen af dem der bemærkede. De legede upåvirket videre med deres legetøj.
De har også fået ormekur i denne uge.
 
 
 
8 uger:
 
Det er godt Bella skal hentes på fredag, for hold op, hvor "efter-aber" Kikki og Freya nu. Hun er blevet ret god til at observere dem og gør hurtigt det samme som dem.
Freya er den "store og farlige" vagthund, der nok skal fortælle forbikørende cyklister, at det er hende, der bor her og Bella er troligt begyndt at gøre det samme ;oD
Hun stiller sig lige så rank hun er i havedøren og gør sammen med Freya.
 
 
Hun er også blevet en rigtig nusetrold og giver gerne lyd fra sig, hvis hun vil op.
hun har rigtig meget gåpåmod og det er kun høje lyde hun trækker sig fra.
Hun render gerne på opdagelse i de fjerneste dele af haven sammen med Bell, hvis man ikke lige har et øje på dem.
 
Torsdag var vi hos dyrelægen. Bella var rigtig dygtig og pev kun da hun skulle chippes.
Dyrelægen sagde at hendes pote var blevet rig fin, men da der nok ikke voksede nogen negl ud igen.
 
 
Fredag aften (9/7-10) rejste Bella hjem til sin nye familie. Hun har lovet mig at være en rigtig bisse og lave masser af narestreger, så hendes nye familie rigtig kan mærke at de har fået hund igen.
 
Vi ønsker hende held og lykke fremover og glæder os til at følge hendes opvækst.
(vi ses snart igen lille trold)
 
 

 

 

Vægtskema:

Vægt

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

1 Uge

Morgen

303

317

340

367

416

454

494

Aften

308

326

349

390

438

471

503

  
 

Dag

8

9

10

11

12

13

14
2 uger

Vægt

551

567

597

617

655

684

709

 
 
 

Dag

15

16

17

18

19

20

21
3 uger

Vægt

742

787

792

822

850

884

947

 
 

Dag

22

23

24

25

26

27

28
4 uger

Vægt

1005

1034

1063

1119

1146

1172

1235

 
Dag

29

30

31

32

33

34

35
5 uger

Vægt

1266

1339

1343

1347

1421

1462

1515

 

Uge

6

7

8

Vægt

1775

2106

 2505

 
Bella åbnede øjnene på dag 11.
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com