Bolou´s Bell

 
”Lilla" hvalp skal bo hos Berit og hendes 2 drenge
Rasmus og Martin fra Hillerød.
 
 Hun skal hedde Bell

 

Den 4. hvalp er en lille black & tan tæve, der også kom til verden ved kejsersnit. Hende måtte dyrelægerne dog kæmpe en del med, før der kom liv i hende. Så vi var noget nervøse for hende, den første aften. Hun måtte også hjælpes en del, den første nat førend hun fik lært hvordan man spiser. Det har hun tilgengæld fået styr på nu og hun er ret skrap til at skubbe de andre væk, hvis hun skal til.

Hun vejede 205 g ved fødslen.

 

 
1 - 2 leveuge - Babyhvalpen
 I de første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.
 
1.uge
"lilla" hvalp er stadig den mindste i kuldet, men hun er absolut ikke lille mere. Hun vokser i samme tempo som de andre og har fundet sin egen smutvej til mælkebaren. Hvor hendes søskende altid skal "slås" om den øverste række patter, har hun valgt at kravle under sine søskende og skubbe dem til siden og så tager hun den nederste række. Hun er en klog lille vaps.
 
 
 
2. uge
"Lilla" hvalp er stadig den mindste i kuldet, men hun tager fint på ligesom de andre.
vi har lagt mærke til at hun har et lyst skær rundt om munden, alt efter hvor lyset kommer fra. Jeg er spændt på at se om det bliver mere tydeligt, når hun bliver større eller om det måske forsvinder helt.
"Lilla" var den første der åbnede øjnene. Det gjorde hun på dag 11. 
Der er godt gang i hende og hun har været ude af hvalpekurven på egen hånd 2 gange.
 I tirsdags var vi ude at køre bil, da Kikki skulle have taget stingene. Alle hvalpe blev samlet i tranportkassen, som vi satte ind på bagsædet ved siden af Kikki. Hun hoppe dog straks ind i kassen og sørgede for at babyerne lå sikkert under turen.
 
3 leveuge - Omdannelsesperioden
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen3. uge

I denne uge har vi haft besøg af Freya´s opdrætter, der havde Freya´s mor og søster med. Hun havde også taget sin lillesøster med, så hvalpene har både hilst på fremmede hunde og været i barnehænder ;oD 

Hvalpene er efterhånden blevet så store, at de er begyndt at gå på opdagelse i hvalpekurven. Det har resulteret i at de er kravlet ud på gulvet, så onsdag slog jeg hvalpegården op i stuen og satte dem over i den istedet for. Da jeg kom hjem fra arbejde var det alligevel lykkedes dem at kravle ud i stuen, så nu har Bo måtte lave en kant, vi har sat op foran kurven, så de bliver holdt inde, når vi er på arbejdet.
  
Hvalpene har også fået klippet negle i denne uge og de har fået ormekur.
 
 
 
   3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
 
4. uge:
Bell er, de sidste par dage i ugen, også begyndt at udforske stuen lidt nærmere.
Hun er rigtig glad for lege specielt med Freya, som hun gerne dasker til med poten eller bider i læben. Hun er også begyndt at blive interesseret i legetøjet.
 
Vi har slået hvalpegården op i stuen, da hvalpene selv er begyndt at kravle ud af hvalpekurven, når vi ikke er hjemme.
Hvalpegården bor de i, når vi er på arbejdet. Når vi er hjemme, har de frit adgang til stuen og opholder sig meget af tiden på dynen, der ligger på gulvet foran gården.
De er også blevet meget glade for Kikki´s kurv, men da hun ikke bryder sig om at ligge, der hvor hvalpene har tisset, har vi købt en lille kurv til dem, de kan hygge i. Den er de rigtig glade for og elsker at sove i den.
Kikki´s kurv bliver for det meste kun brugt, når hun giver dem mælk.
 
I denne uge er vi også begyndt at give hvalpene opblødt tørkost. Hold op et cirkus det var første gang. Jeg var pænt naiv og troede at jeg sagtens kunne styre 4 hvalpe og en tallerken med mad.... Jeg blev klogere.
De vadede rundt i tallerkenen og der var mad overalt. Både håndklædet, jeg havde lagt ud, gulvet rundt om og neden under og jeg selv var smurt ind i hvalpefoder fra top til tå.
Resten af ugen, har jeg taget en hvalp ad gangen og det går allerede meget bedre.
Bell spiser generelt pænt fra skeen, men vil endnu ikke selv spise fra tallerkenen. hun synes også det er hyggeligt, hvis hun må ligge i mine arme imens der spises.
 
Bell har også fået tænder og hun er ikke bleg for at bide de andre hårdt i halen under leg.
 

 

 
5. uge
 
Søndag havde vi besøg af en sød familie fra Hillerød, der skal have Bell.
 
Bell er stadig den mindste i kuldet, men nu ser det ud til at komme til hendes fordel. Hun er lynene hurtig, når hun render hen over gulvet og kan snilt fange de andre eller stikke af med legetøjet, når der skal leges.
Hun kan godt være lidt streng, når der leges. Hun bider sig gerne fast i siden på sine søskende og rusker i dem til de skriger. Eller hægter sig fast i Freya, der elsker at lege med hende.
 
Vi kan generelt godt mærke at hvalpene er blevet ældre. De er meget mere aktive og leger, slås og knurre ad hinanden. Man kan sidde i timer og bare kigge på dem.
 
I takt med at hvalpene er blevet mere aktive, har vi måtte rygge lidt rundt på indretningen. Hvalpene rander stadig frit i stuen og køkkenet, når vi er hjemme, men da de har fået smag for ledninger, tør jeg ikke have dem der, imens vi er på arbejdet. Derfor har vi indrettet entréen med hvalpegård, dyner og hundekurve og så bor alle hunde der, når de skal være allene hjemme. Her er ingen ledninger og inden reoler de kan kravle ind under og evt. komme i klemme i.
 
Lørdag havde vi besøg af min bror, der havde taget hans labrador blanding med, så hvalpene har igen fået lov at møde fremmede hunde.
 
I denne uge har hvalpene også fået klippet negle og de har fået ormekur.
 
Vi har også været lidt i haven og nyde det gode vejr.
Hvalpene har fået skiftet halsbånd, så det igen skulle være muligt at se på billederne, hvem der er hvem. Det er pt. kun Bell, der ikke har halsbånd på, da det første var blevet for småt og det nye stadig er lidt for stort.
 
Fredag var Kikki og hvalpene med mig på arbejdet, da jeg havde lovet min 3. klasse at de skulle få lov at se mine hunde.
 
Det var en god køretur i bilen og de faldt alle hurtigt til ro i transportkassen. Børnene var rigtig søde og stille. De ville alle gerne have lov at holde en hvalp og selvfølgelig kæle og nusse.
Vi hilste også på min 1. klasse og de andre børn i indskolingen.
Det var nogle meget trætte hunde jeg havde med hjem.
 
6 uge:
 
Så kan Bell også passe sit nye halsbånd. Hun er blevet så fin.
Hun er rigtig begyndt at spise sin tørkost nu på lige fod med de andre.
 
Hvalpene har været en del ude i haven og lege. De elsker at tumle rundt i solen.
 
Når der er leget og man bliver træt, trækker Bell sig oftest tilbage til gangen, hvor hvalpegården står og falder omkuld i Freyas kurv, der også står derude. Der er hun tryg og sover gerne i flere timer.
 
Vi har også fået stambøgerne hjem, så de er klar når hvalpene skal flytte hjemme fra.
 
7 uger.
 
Bell er blevet mere og mere sikker i denne uge og leger efterhånden på lige fod med Buster og Bella.
Hun elsker at være ude og nyder at gå på opdagelse i haven.
Hun er også nysgerrig og undersøger gerne nyt legetøj eller andre ting, der evt ligger i hvalpehøjde.
 
Hun er også begyndt at falde omkuld, der hvor hun går kold og trækker sig ikke så meget tilbage til gange mere, men putter mere med de andre eller søger hen til os og beder om at komme op.
Hvis vi sidder i sofaen er hun også begyndt at komme farene, sammen med Buster og Bella, og forsøger at springe op - det ser så sjovt ud, for de er jo slet ikke store nok til selv at hoppe op endnu.
 
Fredag fuldt Bell i Bella´s fodspor og begyndte at gø, når hun legede - Det bliver spændende at se om det er noget hun fortsætter med de kommende dage.
 
Bell er også blevet rigtig god til at spise sin tørkost nu og drikker også fint af vandskålen.
 
 
Hvalpene har også oplevet deres første tordenvejr. Det var der nú ikke rigtigt nogen af dem der bemærkede. De legede upåvirket videre med deres legetøj.
De har også fået ormekur i denne uge.
 
 
 
8 uger:
 
Der er rigtig kommet fart over feltet i denne uge. Bell tonser der udaf og elsker at lege og slås.
Hun nyder når de bliver lukket ud i haven og rigtig får lov at tumle og lege fangeleg.
Hende og Bella elsker at gå på opdagelse sammen i haven, så man skal holde godt øje med dem når de er ude.
Om aftenen leger hun fangeleg med Benji og Bella, så de kan få løbet det sidste krudt af inden sengetid.
 
Søndag havde Bell besøg af sin noget af sin nye familie. Det var dejligt sådan at være i centrum og blive nusset og kælet med.
 
Torsdag var vi hos dyrelægen og blive vacineret og chippet. Bell var rigtig dygtig og sagde kun piv, da hun blev chippet. Tilgengæld havde hun valgt at tage en loppe med, så da vi kom hjem måtte alle tæpper vaskes og alle hunde måtte behandles mod lopper,
Dyrelægen kunne dog kun finde den ene og der var heller ikke tegn på ekskrementer, så hun mente bare at det var en enkelt, Bell havde fået samlet op i haven om morgenen.
Ellers gik hun fint igennem sundhedsundersøgelsen.
 
 
 9 uger:
 
 
Så er Bella og Buster rejst og Benji og Bell, har måtte finde deres nye pladser i hjemmet. 
Den første aften og dagen efter brugte de rigtig meget tid på at putte. Det virkede som at de tænkte, at hvis vi nu bliver tæt sammen, så bliver vi ihvertfald ikke væk...
 
Nu leger de rigtig godt sammen og tager ind i mellem også nogle slåskampe, så enten jeg eller Kikki, må gå imellem. Det er nu mest Kikki, der er begyndt at blande sig, når hun synes de bliver en tand for voldsomme.
 
De er begge blevet rigtig gode til at spise, men vil nu stadig gerne have mad hos mor. Jeg er begyndt at fjerne med, når de starter op og tilbyde dem tørkost i stedet for, så de efterhånden kan lære at det er det de skal blive store og stærke af.
Bell er blevet rigtig god til at spise af skålen, men det kræver at jeg forlader lokalet, for ellers er det hyggeligst at spise på skødet af mig.
 
Vi har også haft et voldsomt tordenvejr ind over os i denne uge, men det var der nu ikke nogen, der sagde noget til, så det er bare dejligt.
 
Bell er også begyndt at bede om at komme op, men bestemt ikke for at putte. Hun er en rigtig lille bisse, der er ude på ballade. Hun elsker at tygge i fingre, hvis hun kan komme til det og det gør pænt nas. Hvis hun bliver sat på gulvet igen, finder hun gerne Benji, Kikki eller Freya og bider videre i dem. Hvis hun ikke lige kan finde nogen af dem, forsøger hun sig bare med gardinet, bordbenet, en sko eller en ledning. Der er blevet sagt nej og fy rigtig mange gange i denne uge.
Tilsidst vælger hun dog et stykke legetøj og lægger sig og tygger lidt i det til hun falder i søvn eller en af de andre kommer og vil lege.
 
I denne uge har vi også være ude at gå tur. Bell lånte Freya´s hvalpe halsbånd og snor. Det var ikke særlig rart. Hun sad helt stille og rørte sig over hoved ikke. Hun skulle ikke gå nogen steder, med det udstyr på ;oD
Jeg tog hende op på armen og så gik vi afsted, med de andre hunde. Der gik dog ikke lang tid, førend hun blev noget urolig og også hellere ville ned og så end at sidde der og kigge.
 
Vi har også haft besøg af Mimi (min bror og svigerindes labradorblanding). Det gik rigtig godt. Både Benji og Bell synes nu den var lidt stor og skulle lige se den an. Men så snart den lagde sig ned for at slappe af i varmen, var Bell hurtig fremme fra sit skjul og skulle snuse til hende eller bide hende i hale.
 
Hvalpene har også fået ormekur i denne uge. 
 
Tirsdag d. 20. juli 2010 kom Bell´s familie og hentede hende. De havde glædet sig rigtig meget til at få hende hjem.
Vi ønsker dig held og lykke og glæder os til at høre nyt.
 
 
 
Vægtskema:

Vægt

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

1 uge

Morgen

208

230

246

279

326

365

394

Aften

217

235

257

303

340

386

403

 
 

Dag

8

9

10

11

12

13

14
2 uger

Vægt

431

451

469

495

513

541

567

 

Dag

15

16

17

18

19

20

21
3 uger

Vægt

587

626

651

668

690

728

759

 

Dag

22

23

24

25

26

27

28
4 uger

Vægt

802

808

880

909

942

972

1025

 

Dag

29

30

31

32

33

34

35
5 uger

Vægt

1044

1113

1115

1163

1185

1216

1243

 

Uge

6

7

8

9

Vægt

1571

1882

 2277

 2521

 
Lilla hvalp åbnede øjnene på dag 11.
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com