Drægtighedsforløb

Drægtighedsforløb
Drægtighedens længde hos hunde i gennemsnit 63 dage. Der er dog en variation fra 58 - 72 dage, efter den dag hvor tæven har accepteret parring første gang
 
 
Abbie og Lukas parrede 4 gange, da Abbie var på dag 13, 14 og 15 i sin løbetid.
Lørdag d. 30/1
Søndag d. 21/1 - morgen og aften
Mandag d. 1/2
 
 

De første 2 uger:
Efter en vellykket parring transporteres de befrugtede æg ind i æggelederen, hvor celledelingen starter.Efter ca. 8 - 12 dage består fosteret af 16 celler og i den størrelse kommer de ind i livmoderen, hvor de fordeler sig næsten ligeligt i de to livmoderhorn. I livmoderen fortsætter celledelingen. Fosteranlægget er i den kommende uge ikke fæstnet til livmodervægen, men flyder frit omkring.
 
 
Den første uge er nu gået. Abbie brugte de første par dage til at få sovet ud oven på hendes lidt lange weekend. Torsdag var vi ude på en god gåtur, der blev lidt længere end planlagt, men jeg kunne mærke på hende at hun trængte til at få brænd noget energi af. Kikki og Freya nød også endelig at komme ud på vores vanlige ture.
 
Abbie vejer 7,2 kg og måler 33 cm rundt om maven.  
 
Den anden uge er gået og Abbie er kommet i puttehumør. Sidder jeg ned, ligger hun på mit skød eller klinet op ad mig og er jeg ikke lige tilstede, er det Freya eller Kikki, der bliver brugt som hovedpude. Hun er utrolig kærlig og deler gerne mysser ud - flere end hun plejer, hvis det overhovede er muligt. Skal hun forbi en på sofaen får man lige en vasker, hvis man ikke passer på og når Freya sover aller bedst, kommer Abbie snigende og synes bestemt et er hyggetid - Så får hun lige en vasketur i hele hovede.
 
Hendes appetit fejler ingenting og skal vi på tur er alt som det plejer. Vægt og mål er uændret.
 
 
 
3. drætigheduge:
Fra dage 14-17 efter befrugtningen, begynder æggene at fæstne sig til livmoderen. De er nu ca. 1 cm lange. De ligger i en lille væskefyldt blære og der hvor fosteranlægget har sat sig fast på livmoderen, dannes moderkagen. Den ligger som et lille bælte rundt om maven på fosteret. Det er herigennem fosteret vil modtage de vigtige nærringsstoffer, det skal bruge til de næste ugers udvikling.
Det er også på denne tid, man på nogle tæver vil se de første tegn på drægtighed. Tævens dievorter bliver mere lyserøde og større end normalt. Hendes kønsdele skrumper heller ikke tilbage til normal størrelse efter løbetiden, hvis hun er drægtig.
 
Abbie er blevet lidt mere træt i denne uge og leger ikke lige så meget som hun plejer. Hun får også sure opstød. Når hun løber rundt, stopper hun pludselig op, slår en bøvs og render så videre som om intet er hent. Hun er stadig meget kærlig og deler stadig mysser ud eller vasker en, hvis hun får lov.
Jeg kan konstatere at hendes kønsdel ikke er skrumpet helt ind og at der kommer lidt klart slim ud og klister hendes pels sammen. Hanhundene var også meget interesseret i hende sidste søndag på udstilling, så der duftede hun stadig.
Hendes dievorter er også vokset lidt, men jeg synes ikke rigtig de er blevet lyserøde - døm selv.
 
Hun har tabt sig til 6,9 kg - Jeg synes ikke at jeg har givet hende mindre mad, så jeg håber at det betyder at hendes krop har brugt energi på noget andet og jeg vil derfor sætte hendes fodermængde lidt op. Jeg glemte at måle hende inden hun fik mad og resultatet efter var en del større end i sidste uge, så jeg tjekker lige i morgen...
 
Jeg har målt Abbie igen her til morgen og den er god nok. Hun måler ca. 34,5 cm rundt om maven...
 
 
(Den øverste dievorte er "almindelig" - den nederste er en "ektra" som nogle hunde har, men som oftest ikke giver mælk) 
 
4. uge:
Efter denne uge vil fosterne, med den blæse de ligger i, være ca. 2,5 cm store. Hvis tæven er meget rolig og slank, vil man muligvis kunne føle de små bobler på tævens bughule.
Fostrene vil på dette tidspunkt begynde at danne for- og bagben. Øreflipperner vil være synlige, som små folder og øre og øjne bliver dannet i denne uge.
I slutningen af ugen kan man løfte tævens forben og lade hende stå på bagbenene, så vil der vise sig en lille bule på hendes mave.
 
I denne uge synes jeg Abbie har virket træt - ja faktisk en smule trist. Hun sover meget. Enten ligger hun på det dejlig var gulv på badeværelset eller også ligger hun i lænestolen på det bløde lammeskind.
Hun liver dog stadig op når vi skal ud og gå tur eller tager til træning.
I onsdags havde Mette og jeg aftalt og mødes til lidt ringtræning i gymnastiksalen på mit arbejdet. Det er helt fantastisk at se den gensynsglæde der er mellem Abbie og Lukas. Hun vimser rundt omkring ham, skubber til ham og slikker ham i mundvigen. Det er simpelhen herligt at se på. Vi fik både trænet lidt til udstillingsringen og lidt rally øvelser. Da vi kom hjem var hun dog meget træt og sov resten af dagen til det var luftetid sidst på eftermiddagen.
Hun har stadig sin gode appetit, så det er intet problem at få mad i hende.
Hendes dievorter er også blevet lyserøde og de er alle stadig hævet op. Når hun ligger i sofaen og gerne vil nusses på maven, synes jeg godt man kan mærke en lille bule. Jeg vil forsøge at tage et billede, men hun har rigtig meget pels, så det er svært at få taget noget godt. Jeg kan stadig ikke mærke de små bobler på hendes bug, men jeg tror det er mig der ikke tør trykkemærke hårdt nok.
Hun måler nu 35,5 cm rundt om maven, men vejer  - på trods af at hendes madration er sat op - stadig kun 6,9 kg.
 
 
 
(okay - der er altså meget hår)
 
5. uge:
I denne uge formes øjenlågene, og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges. Øreflippen vokser, så den næsten dækker over anlægget til øregangen. Fem par dievorter med tilhørende mælkekirtler, samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling. I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det, der senere bliver til trædepuder og tæer. Omkring dag 33 lukker ganen, så efter denne dato kan ganespalte ikke opstå. I det hele taget er den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, nu overstået. Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette stadium endnu befinder sig i navlestrengen. Drægtigheden kan nu ikke længere føles, men ultralydsscanning er den mest anvendelige metode fra nu af og indtil fosteret kan påvises med røntgen billeder. Tæven vil muligvis først nu vise de første tegn på drægtighed ved en ændret adfærd, men bugen har endnu ikke ændret facon.
 
 
Så kom vi lidt over halvvejs i forløbet og Abbie ser ud til at trives med sin drægtighed. Hun sover en del, men elsker stadig at komme ud på sine gåture og hun kan også godt lokkes til at lege lidt igen. Hun vil dog allerhelst ligge i sofaen og blive nusset på maven.
Jeg har i denne uge startet hende op på hvalpekost, så hun får noget mere energi  at give videre til sine babyer. Hun er meget sulten og sluger hurtigt sin mad og forsøger gerne at nå at spise Kikki og Freya's også, hvis jeg ikke får lukket dem i hver deres rum. 
Hun er vokset en del og måler nu 38,5 cm rundt om maven og vejer 7,5 kg. 
Jeg har taget chancen og tilmeldt hende den sidste udstilling i næste weekend, så må vi tage den løftede pegefinger med, hvis hun når at blive for tyk.
 
6. uge:
I denne uge vokser øreflipper og øjenlåg, så de i slutningen af ugen dækker henholdsvis øregang og øjne. De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer. I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet. Følehår begynder at vokse ud af de anlæg, der blev dannet ugen før. Tarmsystemet forlader navlestrengen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen. Hos tæven ses en svag rosafarvning af dievorterne, og afhængig af antallet af hvalpe i livmoderen vil bugen tiltage en lille smule i omfang.
 
Ihh hvor hun vokser og vokser.  Når hun ligger på gulvet eller i sofaen og slanger sig, kan man rigtigt se maven bule ud under hende.
Der er ikke sket den store forskel i hendes opførelse i denne uge. Abbie er stadig lige sulten og jeg overvejer om hun skal til at have en ekstra portion mad inden sengetid - spørgsmålet er om hun vil kunne holde sig hele natten eller jeg skal til at lufte hund mit i skønhedssøvnen. Hun er blevet meget utålmodige om morgenen og skal ud og tisse, stort set i det samme hun kan høre vækkeuret. Jeg har sat hendes madportioner lidt op og øger mængden stille og roligt.
Hun er vokset 5 cm rundt om maven og måler nu 43,5 cm. Hun vejer 8 kg
Jeg kunne godt mærke på udstillingen i dag at hendes energiniveau er blevet lidt mindre. Der var ikke så meget fart over feltet i ringen i dag.
 
Jeg undskylder at billedet er lidt mørkt, men Abbie elsker at ligge ved siden af mig, når jeg spiser aftensmad og det er altså ikke det sted i huset med mest lys - men man kan tydeligt se at maven er begyndt at bule ud. Der er ikke meget talje tilbage.
 
7. uge:
I løbet af denne uge vil kropsbehåring vokse ud, og farvemarkeringen vil kunne ses.
Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede.
Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve uden for livmoderen.
Fra dette tidspunkt er det egentlig kun størrelsen, der øges.
Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden, at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder.
Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser.
Tævens bug er i de fleste tilfælde tydeligt forøget, og mælkeproduktionen er begyndt.
Foderet bør fra nu af være specialfoder til drægtige tæver/hvalpe, men ikke i store mængder. Der er ingen fordel i at tæven bliver for tyk før fødslen.
 
Puha hvor er Abbie blevet stor i denne uge. Hun er meget træt og sover en del. Hun er også begyndt at sige mange lyde. Hun bøvser konsekvent hver gang hun har spist, hun snorker når hun sover og man kan også høre når hun "bare" trækker vejret, når hun slapper af. 
Hun ligger helst helt udstrækt og det bliver hurtigt for vamt at ligge i sofaen eller lænestolen, så hun er begyndt at ligge mere og mere på gulvet.
Hendes tykke mave starter helt oppe ved slutningen af ribbenene og buler godt ud under hende - men den hænger meget under hende og ikke så meget ud til siden. Så hun har faktisk stadig talje og så kommer maven neden under.
 
Hun er også ekstrem sulter og forsøger ofte at stjæle de andres guffer, når der bliver givet godbidder. Hun sluger også sin mad når hun spiser, så hun næsten ikke kan trække vejret - så den er jeg begyndt at sprede ud på gulvet eller ud på fliserne i haven, så hun bliver tvunget til at tage en pille ad gangen.
 
Jeg har bestilt tid til røngent på mandag. Det bliver spændende at se hvor mange hvapser hun gemmer på.
 
Abbie måler nu 51 cm rundt om maven og vejer 8,6kg. Dvs at hun er vokset 7,5 cm....
 
Uge 8:
Fosteret er færdigdannet og kan nu føles, og til tider kan fostrenes hjerteslag høres.Tæven er nu nærmest besværet af sin vægt og sit omfang og skal i denne periode vænnes til sin fødekasse. Mælkekirtlerne er spændte og fulde af mælk
 
 
Vi startede ugen ud i søndags med at have besøg af Lukas og hans søde familie. Det er altså sjovt at se det helt specielle bånd, der er mellem Abbie og Lukas - Det har jeg aldrig oplevet før. Hun var rigtig glad for at se ham og rendte glad efter ham og slikkede ham i mundvigene.
 
Mandag (dag 51) var Abbie og jeg forbi dyrlægen og få taget røngten af maven. 
Det ser ud til at der kommer 4 hvalpe.
 
 
Der har været meget gang i babyerne i denne uge. De har hoppet og danset og man kan godt mærke på Abbie at hun de sidste par dage har været ekstra træt og irriteret. 
Hun har gravet en del i kurven i stuen, så fredag satte jeg hvalpeklassen frem og satte kurven op i den.  Alle tre piger synes det er rigtig hyggeligt - selv Kikki vimsede rundt om mig og skulle pludselig ligge i kurven og putte. Det er nu Freya der bruger den mest, så det bliver lidt spændende at se om hun lader Abbie få pladsen.
Fredag var vi lige en kort tur i hundeskoven i Vallø med de andre Cavaliere (bla. Lukas og Ginny) -  Abbie synes det var hyggeligt at se de andre hunde og (måske mest) deres mennesker. Hun blev dog hurtigt træt og kom ud i bilen igen for at sove.
Abbie måler 54 cm rundt om maven og vejer 9,1kg, nu hvor vi går ind i den sidste uge.
 
 Jeg har lagt en video ind af Abbies mave - Jeg beklager at tv2news kører i baggrunden.
Uge 9:
Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen. Hun bliver mere stille og interesserer sig ikke så meget for at lege, og kan være mindre social end normalt.
De sidste 2-3 døgn før fødslen bør man reducere fodermængden med 30-40 %, og i det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde.
Fra ca. 60. dagen kan fosteret overleve uden for livmoderen .
Tæven bør senest en uge før fødsel introduceres til egnet fødested , allerbedst en velindrettet fødekasse. Her vil hun kunne udfolde noget af den naturlige redebygning, som mange tæver udfører 2-4 døgn før fødslen. Det består i at samle klude sammen og eventuelt flænse og grave i fødekassens bund.
Skederegionen vil blive stor og slap. Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen.
Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen.
Fødselsvejen skal udvides og fosteret skal presses ind i bækkenet før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at "vandet er gået" og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.
For bedre at kunne forudsige den nøjagtige fødedag, kan man starte denne uge med at tage tævens temperatur 2 x dgl. (morgen og aften). Temperaturen tages ved at føre et ganske almindeligt "menneske"-termometer et par cm. ind i endetarmen i et to minutter. Herved kan man få et overblik over hvordan tævens temperatur svinger normalt.
Når der konstateres et temperaturfald kan man med fordel tage temp. hver 3.-4. time.
Når temperaturen ligger ca. 1 - 1½ grad under det normale ved flere målinger med nogle timers interval, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer
 
Dag 58: 
Abbie har her til aften haft svært ved at finde ro. Så har hun ligget i sofaen, så på gulvet, sædet i hvalpeklassen og grave lidt, så på gulvet ved døren til udestuen, tilbage til lænestolen og forfra igen. 
Hun har spist sin mad omend det er gået noget langsommere end de andre dage. 
På trods af hendes store mave hopper hun stadig selv op i både sofa og lænestol.
I går gik vi "den korte" tur rundt om marken - den er ca. 1,5km og umiddelbart virkede det til atvære lidt for langt efterhånden, så i dag gik vi bare lidt ud af landevejen og tilbage igen.
Jeg er lidt spændt på om hun kan finde ro i nat.
 
Dag 59:
Det var en lang nat... Omkrin kl. 1:30 begyndte Abbie at halse en del. Ligesom sin mor, tænkte jeg at det nok var lidt plukveer, så jeg tog hende med i seng for at se om hun kunne finde hvile. Det kunne hun ikkke, så lidt over 3 besluttede jeg at gå i stuen og tage sofaen resten af natten, hvis der nu skulle ske mere. Da vi kom i stuen lagde hun sig på gulvet og sov dejligt resten af natten.
Da vi stod op spiste hun sin morgenmad som hun plejer. Pga natten besluttede jeg mig for at tage hende med på arbejdet. Det synes hun var hyggeligt.
 
Hun vejer 9,2 kg og måler 55cm rundt om maven
 
omkring kl.17:00 bad Abbie om at komme i haven og så startede tisseriet - nu startede opblokningen.
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com