Drægtighedsforløb

Abbie og Sylvester har parret og Abbie har termin d.3/5-17
 
 
Drægtighedens længde er hos hund i gennemsnit 63 dage. Der er dog en variation fra 54 - 72 dage, efter den dag hvor tæven har accepteret parring første gang. Hvis man regner med gennemsnittet på 63 dage, svarer dette til 9 uger, og i det følgende beskrives hvalpens udvikling uge for uge - fra ægget er blevet befrugtet, og til hvalpen bliver født. Det er meget almindeligt, at man lader tæven parre 24-48 timer efter første parring. I sagens natur kræves ikke mere end en enkelt parring, men da man ikke nødvendigvis kender det præcise tidspunkt for tævens ægløsning, øges chancen for befrugtning ved at gentage parringen 24 – 48 timer efter første parring, indtil de ikke har lyst længere.
 
Abbie og Sylvester parrede 4 gang. Onsdag, torsdag, fredag og lørdag i uge 9.
Abbie vejede 8 kg da hun tog afsted til Sylvester.
 
Uge 1 og 2 (1-14 dage)
Når befrugtningen har fundet sted begynder celledelingen, først i 2 og derefter 4.
 Celledelingen forsætter, 4 celler deler sig nu og bliver til 8, derefter 16 og efter ca. 8 - 12 dage består fosteret af 16 celler, også kaldet morula-stadiet, og i den størrelse kommer det ind i livmoderen. I livmoderen fortsætter celledelingen til 32 celler og i slutningen af ugen 64 celler. Fosteranlæggene er endnu ikke fæstnet til livmodervægen, men flyder frit omkring.
 
 
 
De 2 første uger er gået og jeg bobler af spænding inden i.
Abbies løbetid er slut og det bliver spændende at se om parringen har båret frugt og hvor tidligt hun vil vise de første tegn.
 
Pt. er hun et frygteligt puttehovede. Hun vil så gerne ligge i sofaen og hygge, enten med mig eller de to andre - nøjagtigt ligesom sidst.
 
Hun vil stadig gerne gå tur og elsker at træne - både hjemme og på træningspladsen. 
 
Abbie vejer 8,2 kg og måler 38,5 cm rundt om maven. Hun er stadig på halv almindelig kost og halv hvalpekost. 
 
Uge 3 (15-21)
Fosteranlæggene er fordelt i de to livmoderhorn og vil på 17.-19. dagen sætte sig fast på livmodervæggen. Her efter er den største "fare" for at tæven aborterer overstået.
Fosteranlæget er på dette tidspunkt ca. 1 cm lange og minder om en lille fisk med udvækster, som senere bliver til for og bagben.  På det sted, hvor fosteranlæget er vokset fast på livmoderen, dannes moderkagen. Fosteret forbindes med moderkagen via sin navlestreng og moderkagen bliver nu fosterets forbindelse med moderen og det er her igennem der tilføres de næringsstoffer, som fosteret skal bruge i sin kommende udvikling.
Det er også i denne uge man kan risikere at tæve mister appetitten og får kvalme. Oftest varer det et par dage. Man kan også risikere at tæven ændre sine kostvaner og pludselig ikke vil spise det, der plejer at være ynglings retten eller godbidderne.
 
 
Denne uge har ikke været meget anderledes end de to foregående. Hun vil stadig rigtig gerne putte, men er også klar både til gåtur og træning.
Et af de tegn, der er kommet til i denne uge, kan jeg takke Lukas og Magnus for. Vi var til hundetræning i søndags, nøjagtigt som vi plejer, og efter træning spiser vi frokost imen hundene plejer at snuppe en lur efter dagens arbejde. Meeen ikke i søndags. Lukas og Magnus var helt pjattede med Abbie - sådan hel løbetidsagtigt. Så det endte med at vi måtte skille dem fra hinanden og hyggen blev nået kortere end den plejer. 
Det er meget normalt at tæven dufter lidt a la løbetid, når hun er drægtig. Så jeg håber drengene får ret.
Abbie spiser som hun plejer og vejer 8,1 kg. Hun måler stadig 38,5 cm rundt om maven.
 
Uge 4 (22-28 dage)
Udvikling af øjne og rygrad
Øreflipperne er synlige som en lille fold og ørerne dannes i denne uge. Ansigtet tager form.
Man kan nu tydeligt skelne for- og bagben
Udviklingen af organer begynder.
Dette er tidspunktet, hvor fostrene er i størst fare for at udvikle defekter. Fosterhinderne kan i dette stadie føles som bobler på ca. 2,5 cm størrelse. Hvis man med sikkerhed skal kunne fastslå en drægtighed ved at føle på bughulen (palpation), kræver det en meget rolig og slank tæve. Drægtigheden kan påvises ved ultalydsscanning fra dette tidspunkt.
 
 
Så er jeg ikke længere i tvivl. Der er helt sikkert små poter på vej. 
Abbie er bare træt. Hun har slet ikke den energi, hun ellers lægger for dagen og så er hun begyndt at vokse. 
Fredag var hun i bad, da vi skulle på udstilling lørdag og her var alt helt normalt, men allerede lørdag, da hun skulle børstes færdig, kunne jeg mærke en lille bule på maven. Hendes dievorter er også vokset og har fået en fin lyserød farve. 
Abbie er lige så sulten som hun plejer at være og går ofte og småbøvser bagefter.
 
Hun vejer 8,4 kg og er vokset til 40,5 cm rundt om maven.
 
 
Uge 5 (dag 29-35)
 I denne uge formes øjenlågene, og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges. Øreflippen vokser, så den næsten dækker over anlægget til øregangen. Fem par dievorter med tilhørende mælkekirtler, samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling. I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det, der senere bliver til trædepuder og tæer. Omkring dag 33 lukker ganen, så efter denne dato kan ganespalte ikke opstå. I det hele taget er den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, nu overstået. Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette stadium endnu befinder sig i navlestrengen. Drægtigheden kan nu ikke længere føles, men ultralydsscanning er den mest anvendelige metode fra nu af og indtil fosteret kan påvises med røntgen billeder. Tæven vil muligvis først nu vise de første tegn på drægtighed ved en ændret adfærd, men bugen har endnu ikke ændret facon.
 
Så er vi halvvejs og Abbie er "meget" drægtg. Hun er træt og sover en del. Hun gider ikke lege, men vil stadig gerne gå tur og træne. Hun var nærmest overgiret da vi var afsted i går.
Hun er skrup sulten og spiser alt hvad hun kan komme i nærheden af og hun tigger gerne ekstra guffer ved alle lejligheder.
Hun har fået en fin lille topmave og dievorterne er meget store.
Hun vejer 8,8 kg og måler 43 cm rundt om maven
 
 
 Uge 6 (36-43)
Øreflipper og øjenlåg vokser og dækker i slutningen af ugen henholdsvis øregang og øjne. De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer. I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet. Følehår begynder at vokse ud af de anlæg, der blev dannet ugen før. Tarmsystemet forlader navlestrengen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen. Hos tæven ses en svag rosafarvning af dievorterne, og afhængig af antallet af hvalpe i livmoderen vil bugen tiltage en lille smule i omfang.
 
Uge 6 er gået stille og roligt. Abbie er begyndt at lave små lyde. Hun siger lyde når hun lægger sig og udånder. Hun snorker og trækker vejret tungt, når hun sover og hun småbøvser jævnligt. Så jeg tænker der er noget der er begyndt at trykke. Hun er også begyndt at tilte om på siden, når hun ligger ned i længere tid af gangen.
Hendes mave er vokset og hendes dievorter er blevet meget store. 
Hun trækker heller ikke så meget mere når vi går tur - lige med undtagelse, hvis der skulle komme en kat forbi. 
Abbie vejer nu 9,2 kg og måler 49,5 cm rundt om maven.
 
 
 7. uge (44-49)
I løbet af denne uge vil kropsbehåring vokse ud, og farvemarkeringen vil kunne ses.
Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede.
Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve uden for livmoderen.
Fra dette tidspunkt er det egentlig kun størrelsen, der øges.
Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden, at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder.
Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser.
Tævens bug er i de fleste tilfælde tydeligt forøget, og mælkeproduktionen er begyndt.
Foderet bør fra nu af være specialfoder til drægtige tæver/hvalpe, men ikke i store mængder. Der er ingen fordel i at tæven bliver for tyk før fødslen.
 
Den 7. uge er nu gået og det er utroligt hvor meget der kan ske på så kort tid. 
Abbie sover stadig meget, men er stadig klar til gåture og sjov. I lørdags var vi til rallystævne. Jeg havde lidt mine betænkeligheder - om hun nu var blevet for stor - og havde besluttet mig for ikke at presse hende til noget hun ikke ville. Vejret var ikke fantastisk, men Abbie var på og hun endte på en 2. plads. Selv dækøvelsen sad lige i skabet selvom græsset var vådt. 
Resten af påsken stod på ren afslapning. Abbie har trisset lidt rundt i haven og er da stadig klar til at gø lidt af naboen eller hvis der skulle komme en kat forbi. Mandag og tirsdag har jeg dog lagt mærke til at hun bevæger bagbenene parallelt, når hun løber gennem haven. Så det er nok blevet for hårdt at løbe almindeligt.
 
Mandag satte vi fødekassen op og Abbie og Freya hoppede med det samme i kassen og skulle lige tjekke ud om den var i orden. De snuppede en lur i den, men ellers har hun endnu ikke brugt den.
Jeg har valgt en ny pladsering i stuen til den i år, for at afskærme Abbie lidt i stuen, da hun var meget obs på de andre hunde sidst hun havde hvalpe.
 
De sidste par aftener har Abbie haft svært ved at finde hvile. Pludselig farer hun op af sofaen eller fra madrassen på gulvet - Jeg tænker at det er de små i maven, der er begyndt at røre lidt på sig, men jeg har endnu ikke haft held med at mærke noget selv.
 
Abbie vejer nu 9,7 kg og måler 54 cm rundt om maven. 
 
Denne uges billede har jeg taget oppe fra, hvor Abbie ligger og hygger sig på det varme gulv på badeværelset - Her kan man rigtigt se den tykke mave bule ud.
 
 
8. uge:
Fosteret er færdigdannet og kan nu føles, og til tider kan fostrenes hjerteslag høres. Tæven er nu nærmest besværet af sin vægt og sit omfang og skal i denne periode vænnes til sin fødekasse. Mælkekirtlerne er spændte og fulde af mælk.
 
Så er vi ved at være ved vejs ende. Abbie er blevet meget stor og det er tydeligt at se, når hun vralter rundt i haven, at hun er ved at være lidt besværet af sin vægt. Hun kan dog sagtens stadig hoppe op i sofaen.
Torsdag var vi et smut på Faxe dyrehospital og få røntgen. Der gemmer sig i hvertfald 4 babyer i hendes mave. Dyrlægen og jeg var lidt i tvivl om der måske ligger en 5 hvalp og putter sig. Vi synes vi kan se en rygsøjle, men ikke noget hovede. Så om det er en hvalp, der har flyttet sig imens der er taget billede elller om der ligger et hovede bag ved tarmene (der desværre var fyldte, selv om hun var fastende) og gemmer sig, vil kun tiden vise.
 
 
De sidste par dage er der blevet godt gang i babyerne. Det er tydeligst når Abbie ligger og hviler sig. Jeg har ihærdigt forsøgt at få det filmet,  men hver gang jeg tager telefonen frem for at filme, løfter Abbie hovede og begynder at logre og så kan man intet se. 
Hun er også begyndt at få det rigtig varmt on natten. Hun pruster og stønner. I nat var den hel gal og det endte med at vi gik i stuen og sov videre. Her lagde hun sig på det kølige gulv og det virkede til at det var det ser skulle til.
Hun er ikke rigtig begyndt at bruge hvalpekassen endnu, men Kikki tilgengæld synes at det er helt vildt hyggeligt at putte i den.
Abbie vejer nu 10,2 kg og måler 59 cm rundt om maven.
 
Uge 9:
Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen. Hun bliver mere stille og interesserer sig ikke så meget for at lege, og kan være mindre social end normalt.
De sidste 2-3 døgn før fødslen bør man reducere fodermængden med 30-40 %, og i det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde.
Fra ca. 60. dagen kan fosteret overleve uden for livmoderen .
Tæven bør senest en uge før fødsel introduceres til egnet fødested , allerbedst en velindrettet fødekasse. Her vil hun kunne udfolde noget af den naturlige redebygning, som mange tæver udfører 2-4 døgn før fødslen. Det består i at samle klude sammen og eventuelt flænse og grave i fødekassens bund.
Skederegionen vil blive stor og slap. Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen.
Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen.
Fødselsvejen skal udvides og fosteret skal presses ind i bækkenet før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at "vandet er gået" og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.
For bedre at kunne forudsige den nøjagtige fødedag, kan man starte denne uge med at tage tævens temperatur 2 x dgl. (morgen og aften). Temperaturen tages ved at føre et ganske almindeligt "menneske"-termometer et par cm. ind i endetarmen i et to minutter. Herved kan man få et overblik over hvordan tævens temperatur svinger normalt.
Når der konstateres et temperaturfald kan man med fordel tage temp. hver 3.-4. time.
Når temperaturen ligger ca. 1 - 1½ grad under det normale ved flere målinger med nogle timers interval, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer
 
Dag 59: 
Abbie sover nu i stuen. Her kan hun flytte sig rundt som hun har lyst til og det giver en bedre ro. 
Hun spiser stadig glad sin mad, men sover ellers en del.
Hun måler 61 cm rundt om maven og vejer 10,8 kg. (Hun vejer normalt 6,9-7,2 kg, når hun er i udstillingsform...) 
Der har været godt gang i babyerne de sidste par dage og der ligger en video på Facebook/Instagram, 
 
Hendes morgen temperatur lå på 37,9 grader
Temperatur aften 37,7 grader.
 
Dag 60: 
Natten er gået stille og roligt. Jeg er flyttet i stuen sammen med hundene. Det skal Freya lige vende sig til. Hun synes at det er meget urimeligt at der ikke er plads til hende på den lille madras. 
 
Abbie har været med i Fladså i dag. Jeg skulle lige træne mit rallyhold og hun ventede pænt i bilen i mens. Hun synes dog det var lidt snyd at hun ikke måtte være med, når vi nu var kørt derud.
 
Hun vejer 10,9 kg og måler 61 cm.
Morgentenperaturen var på 37,6 grader.
Aftentemperatur: 37,4 grader
 
Dag 61: Nøj hvor har vi sovet i nat - både jeg og hundene. Dejligt at føle sig veludvilet.
Der er stadig ingen tegn på fødsel. Abbie har spist sin morgenmad, hendes temperatur er normal og hun puster ikker, så jeg besluttede at tage hende med på arbejdet. Det synes hun var mægtig hyggeligt.
 
Jeg har sat mængden af hendes mad lidt ned. Der er ingen grund til at hvalpne vokser mere end højst nødvendigt nu.
 
Hendes vægt og mål er det samme som i går.
Hendens temperatur her til morgen lå på 37,7 grader. 
Temperatur aften: 37,4 grader.
 
 
Dag 62: Abbie har været lidt mere hvileløs i nat. Hun har ikke rigtig pustet, men bare trasket lidt rundt. 
Appetiten fejlede ikke noget i morges og hun ville også gerne med ud og gå tur.
Hendes temperatur lå på 37,3 grader, så lidt lavere end tidligere, men hun virkede stadig frisk, så vi kørte på arbejdet og jeg fik passet mine ting, imens en sød kollega mente at det var bedst at hun sad og nussede Abbie imens :) det synes Abbie var hyggeligt.
 
Her omkring kl. 10:00 er Abbie dog begyndt at blive lidt urolig. Hun kan ikke rigtig finde hvile og hun er begyndt at puste lidt. Så nu er vi kørt hjem igen og så må vi se om det udvikler sig.
 
temperatur kl. 12:00 - 36,9 grader
temperatur kl. 14:00 - 37 grader
temperatur kl. 16:20 - 37,3 grader
temperatur kl. 22:00 - 36,7 grader
 
Abbie sover...
 
Dag 63: Så nåede vi termins datoen. 
Abbies temperatur faldt igen i går aftes. Hun har været lidt rastløs i nat. Har gået meget rundt og har gravet lidt i alle kurvene og hver gang hun er kommet forbi mig, synes hun lige at jeg skulle vaskes lidt på hånden, armen eller i hovede. Meget kærligt, men piv irriterende... 
Kl. 4:30 ca. bad hun om at komme ud og tisse, hvorefter hun faldt lidt til ro igen. Kl. 7:35 stod vi op og Abbie spiste sin morgenmad.
 
temperatur kl. 7:45 - 36,9 grader.
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com