Hvalpe / Hvalpe 2011 - Kikki 2. kuld / Bolou´s Paradis´Frida

Bolou´s Paradis´Frida

uge 1   uge 2   uge 3   uge 4   uge 5   uge 6   uge 7   uge 8

Gul hvalp - Tæve

Hun skal hedde Frida og bo hos Anne og Lars og deres to piger Mette og Laura her i Næstved.

 

Fødselsvægt: 260 g 

Blev født som den anden hvalp på dynen, ved siden af hvalpekassen halvt oven i lampen kl. 22.22

 

De første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.
  

Uge 1: 

 

Så er der gået 1 uge og alle hvalpe stor trives og tager fint på i vægt. Kikki er en rigtig dygtig hundemor og klarer stort set selv alt plejen denne gang, så min tid går mest med bare at kigge og nusse - det er så dejligt.

Alle 4 hvalpe er utrolig ens denne gang og hvis det ikke var for farvebåndet, ville det være næsten umuligt at se forskel. 

 

Uge 2: 

 

Gul hvalp er pt. den mindste i kuldet. Hun var den første til at åbne sine øjne. Allerede på dag 9 begyndte der at komme små sprækker. Hun kan dog stadig ikke se noget. Det kommer først i løbet af det næste stykke tid.

 

Gul hvalp elsker at putte og er den eneste, der gang på gang ligger på ryggen med alle 4 ben i vejret, når hun sover. Hun kan også finde på at gøre det når hun spise. Den ene dag kravlede hun over ryggen på Kikki, for at komme til mælkebaren og imens hun spiste slog hun lige en koldbøtte og landede på ryggen mellem sine søstre. Det forhindrede hende dog ikke i bare at spise videre. 

  

3. leveuge - Omdannelsesperioden 

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen

  

 

Uge 3
 
 
 

Gul hvalp har i denne uge fået noget mere kontrol over sine ben og er så småt begyndt at kravle lidt rundt i hvalpekassen - hun vælter dog ofte eller falder ned på maven igen.

 Vi har lagt en dyne foran hvalpekassen, som hvalepene får lov at kravle ud på. De elsker at ligge og putte her efter lidt mad og lidt leg. Gul hvalp er dog ikke lige så nysgerrig som rød og lilla hvalp. Hun sidder gerne i kassen og kigger lidt ud. Der kan dog hurtigt komme gang i hende hvis Kikki lægger sig på dynen udenfor.

Hvalpene er også begyndt at "lege" lidt i denne uge (se evt videoklippet). Det varer dog højest et par min. efter de har spist, så falder de i søvn igen. 

Gul hvalp kan sige de sødeste lyde, når hun ”leger”.

Med hensyn til tænder, er det lige før at de bryder ud. Man kan lige ane de spidse hvalpetænder under tandkødet, så det varer nok kun et dage. 

Hvalpene fik ormekur onsdag. 

 

3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
 

Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Uge 4.

Hvor er der sket meget i denne uge. Det er bl.a. blevet besluttet, at gul hvalp skal bo hos familien fra Næstved og at hun derfor skal hedde Frida.

Ugen startede med at hvalpene fik klippet negle. Kikki var ved at være godt træt af dem, når de skulle spise og gad egentligt ikke blive liggende ret længe hos dem, fordi de rev sådan i hende. Så det blev fikset.

Hvalpenes tænder er også kommet helt frem nu og de vil meget gerne bruge dem og bider gerne i alt hvad de kan komme i nærheden af.

 Hvalpene er også begyndt at få fast føde. Jeg startede ud med at give dem starter mousse blandet med modermælkserstatning (til hunde naturligvis). Jeg starter altid med en hvalp ad gange på køkkenbordet, så svineriet bliver begrænset lidt, indtil de har en fornemmelse af hvad det vil sige at spise fast foder. Frida var nr. 2 der fik mad og fandt hurtigt ud af hvad det gik ud på og allerede på dag 3 kunne hun selv spise af underkoppen uden hjælp.

På 5. dagen var alle hvalpe ved at være trygge ved at spise af underkoppen, så derfor forsøgte vi at lade dem spise sammen.

Vi lukkede dem ude i gangen – uden Kikki og Freya, der var meget interesseret i hvalpemaden – og satte dem på hver deres side af underkoppen. Det gik rigtig godt. Alle hvalpe spiste mere end de svinede ;-)

Efter et par dage, begyndte jeg at opbløde tørkosten i modermælkserstatningen og blande det sammen med moussen, så det stadig havde en blød og cremet konsistens, men nu med lidt bløde klumper der skal tygges.

På nuværende tidspunkt er starter moussen trappet helt ud af kosten og hvalpene får udelukkende opblødt tørkost 3 gange om dagen. De får stadig mælk fra Kikki 3-4 gange i døgnet også.

Hvalpene er også blevet noget mere aktive og er begyndt at udforske omgivelserne omkring dem.

Frida søger dog ikke længere væk fra basen end hun kan finde hjem igen.Hun elsker at lege og slås med sine søstre, men når det er puttetid, finder hun gerne en krog for sig selv. Hun kan falde i søvn de mest mærkelige steder.

Om natten er hvalpene flyttet ud i gangen og jeg er rykket tilbage i soveværelset.

Efter den første nat kunne jeg ikke finde Frida. Hun var kravlet om bag den lille kurv, der er i hvalpegården og lå dejligt og puttede der.

Hun kan også finde på, at skubbe hele hvalpegården ud fra væggen og så ligger hun omme bag den mellem gården og væggen.

Uge 5.

 

Så lykkedes det endelig at få hvalpene med i haven. Sikke en skøn fornemmelse.

Frida syntes bare det var helt fantastisk og gik rigtig på opdagelse i græsset. Hun nød at springe rundt og udforske omgivelserne.

Da hvalpene også er blevet mere aktive, har vi fundet noget mere legetøj frem. Det syntes Frida var enorm spændende, indtil det sagde piv, så for hun op i hvalpekassen og gemte sig – det var altså lige farligt nok…

Vi har også sat mængden af mad op. Hvalpene får tilbudt mad 4 gange i døgnet nu. Kikki er fortsat meget misundelig og vil gøre hvad som helst for at få lov at spise deres mad. Den ene dag, da hvalpene fik mad i stuen, skulle jeg lige i køkkenet og da jeg kom tilbage stod Kikki inde for indhegningen og spiste hvalpenes mad imens alle hvalpe hang under hende og spiste fra hende i stedet. Den lurede jeg lidt på og undrede mig over hvordan hun var kommet ind.

Da både hun og hvalpe var færdige gik hun op i hvalpekassen sprang ud over siden på den, op på madrassen, der står ved siden af og ned på gulvet uden for indhegningen (hvorefter hun kiggede op på mig, som om hun tænkte ”ha, skulle det være en forhindring”) Så nu får hvalpene enten mad ude i gangen eller også er Kikki i gangen – så de er delt af børnegitteret.

Frida er rigtig god til at spise – jeg håber virkelig den udvikling holder, når vi tørkosten begynder at blive mindre og mindre opblødt.

 Frida elsker at lege, men når Molly og rød hvalp bliver for strenge, så går hun. Hun er til gengæld god til at hjælpe Rosa, når de 2 andre rotter sig sammen om hende.

Hvalpene har også haft besøg af en fremmede hund i denne uge, da vi var så heldige at Bella, fra 1. kuld kom forbi med hendes søde familie. Hun var dog meget forsigtig og vidste ikke helt hvordan hun skulle takle de små, så blev ikke til meget leg.

Sidst på ugen skiftede vi halsbåndene ud til nogle, der er lidt bredere. Så er der håb om at man bedre kan se på billederne, hvem der er hvem ;-)

Uge 6

 

I denne uge er der godt nok kommet fart over feltet. Hvalpene er blevet meget mere aktive og de er blevet meget hurtige på benene, så man skal huske at kigge ned, når man går rundt, for man har hurtigt en hvalp omkring fødderne. De leger meget med legetøjet, men et par fødder der bevæger sig er altså det mest spændende.

Frida virker som om hun hviler meget i sig selv og nok skal fortælle de andre når nok er nok. Hun finder sig ikke i noget og kommer også gerne Rosa til undsætning, når hun syntes at Molly og Tanja bliver for strenge. Samtidig elsker hun at lege, både med sig selv, sine søstre og ikke mindst Freya og Kikki.

Vi har været en del i haven, når vejret har været til det og det syntes alle piger bare en skønt.

Den ene dag besluttede jeg at tiden var inde til, at de selv skulle finde ud af havedøren. Det var lidt sjovt at se, at Frida faktisk var den, der var længst tid om at finde ud af døren og brugte rigtig langt tid på at sidde inde på den anden side af ruden og pive, i håb om at jeg kom og hentede hende og løftede hende over det farlige trin. Men ud kom hun nu alligevel ved egen hjælp.

Hvalpene har fået anden omgang ormekur tirsdag.

Uge 7

 

Nu går det altså stærk. Jeg kan slet ikke forstå at der kun er 1 uge tilbage. Hvalpene leger rigtig meget efterhånden og de er alle vegne – det er så hyggeligt. De elsker legekassen og ved udmærket godt hvor den står. Det bedste er nu, når jeg tipper den, så legetøjet falder ud. Der går ikke et øjeblik førend de har spredt det ud over hele gulvet.

Frida vil meget gerne være den der bestemmer og tøver ikke med at sætte de andre på plads.

Hun er også en rigtig puttetrold, som elsker at komme op på armen og blive nusset.
 
Hun elsker også at være ude, så længe hun ikke skal gå hen over fliserne. Det bryder hun sig bestemt ikke om. Hun er meget længe om at komme ud ad havedøren og skal lokkes hele vejen ud over terrassen. Jeg håber vejret holder i næste uge, så vi kan få trænet det noget mere.

I denne uge har hvalpene fået klippet negle og de er begyndt at drikke vand. De spiser stadig tørkost med a38 eller yoghurt – jeg har forsøgt at servere tørkosten ren, men så venter de bare på at Kikki kommer og giver dem mad i stedet.

Uge 8

Frida har i denne uge fået det sidste ”skub”, så hun er klar til at rejse ud til sin nye familie. Hun er ikke længere bange for at gå over fliserne og vi har også udfordrede hende lidt med at rende på værelset, hvor der ligger tæpper – her er heller ingen problemer.

Hun løber glædeligt rundt i hele huset og haven og leger på lige fod med sine søstre.

Frida elsker at være ude og var bestemt ikke tilfreds, da vi havde skybrud og hvalpene var nødsaget til at være inde. Det var stadig varmt, så vi satte gitteret for havedøren og lod den stå åben. Frida satte sig foran gitteret og kiggede ud på regnvejret. Det så næsten ud som om hun tænkte ”gå nu væk, så jeg kan komme ud igen….”

Der var ingen af hvalpene, der reagerede på tordenbulderet der kom.

Mandag var vi ude og køre bil. Vi skulle til dyrlægen og vaccineres. Frida tog sundhedstjekket ganske roligt, men gav et lille piv da hun skulle vaccineres – chipning syntes bestemt ikke var sjov.

Hvalpene er også begyndt at spise deres tørkost ”tør” nu.

Onsdag fik de ormekur og studset negle for sidste gang.

Frida med sin nye familie

 

 
Vægten den første uge:

Dag

1

2

3

4

5

6

7

Morgen

 

284

303

332

359

396

430 

Aften

272

294

318

345

381

 412

 453

2. uge:

Dag

8

9

10

11

12

13

14

Morgen

471

509

524

580

588

614

633

Aften

484

512

555

575

606

644

661

 
3. uge:

Dag

15

16

17

18

19

20

21

Vægt

684

730

764

785

828

844

 889

 
4. uge:

Dag

22

23

24

25

26

27

28

Vægt

934

992

1009

1064

1088

1142

 11201

 
5.uge

Dag

29

30

31

32

33

34

35

Vægt

1213

1289

1316

1360

1408

1443

 1502

Uge 6: 1725 g

Uge 7: 1910 g

Uge 8: 2360 g

Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com