Hvalpe / Hvalpe 2013 - Kikki´s 3. kuld "Chokolade"-kuldet

Hvalpe 2013

Natten mellem d. 3. og 4. april kom disse 2 store "chokolade" hvalpe til verden.
 
Cavakikki´s After Eight (mærket med grønt)og Cavakikki´s Merci (mærket med lilla)

 

 

På denne side vil jeg løbende sætte fællesbilleder ind at de 2 prinsesser. Ønsker du at læse om hver enkel hvalp så klik i menuen til venstre.
 
 
Neonatal perioden (Babyhvalpen) - 1 - 2 leveuge

I de første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.

Den første uge
 
Så blev hvalpene 1 uge gamle og de stor trives. Kikki er en super hundemor denne gang og ligger konstant i hvalpekassen og passer på sine børn.
Det er ikke meget hun giver mig lov til at hjælpe hende og tager jeg en hvalp op slipper hun den ikke af syne.
Vi har også haft besøg af den familie, der skal have den ene af pigerne. Det var rigtig hyggeligt.
I løbet af denne uge er pigernes næser og trædepuder blevet sorte og de er begyndt at møve godt rundt i kassen.
Den anden leveuge
 
I denne uge er hvalpene begyndt at møve sig mere rundt i kassen. De kan selv holde hoved oprejst.
Vejret er blevet varmere, hvilket betyder at vi har fået en rigtig god temperatur i stuen. Hvalpene søger derfor ud i kanten af kassen, hvor de putter op ad den køligere væg.
Det kan godt give Kikki lidt problemer, når hun skal give dem mad. Hvis den ene finder til mælkbaren, imens den anden stadig ligger bag hendes ryg, kan hun ikke helt finde ud af hvordan hun skal få den om på plads - så må hun lige have en hjælpende hånd.
 
De vokser rigtig godt og er begge rundet de 800g i denne uge. Det er nogle ordentlige basser.
I går (tirsdag - dag 13) begyndte de så småt at åbne øjnene - en lille sprække i øjenkrogen.
 
After Eight er vokset ud af sit hvalpebånd, så det er kun Merci der stadig har halsbånd på. De skal dog lige vokse lidt mere inden de kan passe de andre bånd.
Den transitionelle periode (Omdannelsesperioden) - 3 leveuge
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Der findes en lille variation blandt de forskellige hunderacer, ligesom der er forskel på de enkelte hvalpe i kuldet. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen.

3. leveuge
 
Så blev pigerne 3 uger gamle. I denne uge er pigerne blevet mere aktive og møver godt rundt i kassen. De løfter sig begge godt op på forbenene og man kan fornemme at de efterhånden forsøger at styre bagpartiet også.
 
Lørdag fik de klippet negle for første gang og søndag fik de sat de store markeringsbånd på, så nu er det lettere at se forskel på dem på billederne igen.
 
Jeg støvsuger flittigt i øjeblikket, for jeg vil gerne have at lyden af støvsugeren er noget af det første de høre, så snart ørerne åbnes. Det virker dog ikke som om de kan høre noget endnu.
 
Mandag blev de introduceret til klapvognen - igen fordi jeg gerne vil have at den blier en naturlig del af deres hverdag, så vi kan komme ud og opleve verden. Kikki var dog meget skæptisk og kunne ikke helt finde ud af, hvad det var jeg havde gang i med hendes børn. Hun endte dog med at lægge sig ved siden af vognen i den times tid, de sov i den.
 
Freya er meget optaget af hvalpene og enten er hun blevet mere modig (i forhold til at trodse Kikki) eller også giver Kikki hende mere lov. Hun hjælper ihverfald til med at pudsle om hvalpene, hver gang hun kan se sit snit til det. 2 gange i denne uge har hun været helt oppe og vente i hvalpekassen ellers står hun pænt med bagpoterne ude på gulvet og strækker halsen så langt ind i kassen hun overhoved kan og hvis ikke jeg har sat lemmen for, er hun efterhånden ret skrap til at få hvalpene vippet ud på gulvet, for der har Kikki helt akcepteret at hun vasker, nusser og plejer dem. De er dog blevet så aktive at de jo også søger mod mælkebaren hos hende - det syntes hun dog er noget mærkeligt og skynder sig at rejse sig så de ikke kan få fat.
Uge 4:
Nu går tiden rigtig stærkt. Det er som om man kan se at hvalpene bliver større imens de sover. Jeg syntes de vokser og vokser.
Deres øjne er helt åbne og det er tydeligt nu, at de også kan høre lyde.
Det var lidt skægt i starten, for når der kom en ny lyd, så stoppede de helt op og blev den ved, krøb de straks i hjørnet af hvalpekassen. De er dog blevet mere modige i løbet af ugen.
 
De er også begyndt at finde interesse i legetøjet og bider gerne i fingre, tæer og tøj hvis de kan komme til det.
I denne uge er hvalpene også begyndt at få opplødt tørkost og de spiser rigtig godt. Jeg havde dem kun på køkkenbordet enkeltvis i 2 dage, så havde de styr på det og spiser nu sammen i hvalpegården - imens Kikki ligger med næsen imellem træmmerne og kigger ind og venter på at de bliver færdige så hun kan få resten.
 
Tirsdag fik de ormekur og fik klippet negle igen og natten mellem onsdag og torsdag, var jeg så heldig at de sov igennem. Så der fik jeg en hel natssøvn - tør man håbe at de bliver ved med det...
Uge 5:
 
Så har begge piger efterhånden fået styr på benene og er så småt begyndt at lege en lille smule. Jeg har sat en lille hundekurv i hvalpekassen, som de kan hygge sig i.
Renlighedstræningen er ågså så småt startet. Jeg har lagt en avis i den anden ende af hvalpekassen, som pigerne sættes over på, når jeg kan se det er ved at være tissetid.
 
Vi startede ugen med et besøg hos dyrlægen, hvor hvalpene blev chippet og fik lavet DNA-test. Dyrlægen sagde at de var nogle ordenlige basser og at de så fine ud. Så det var dejligt.
 
Lørdag havde vi besøg af April, der er en singleton fra Køge. Hun var rigtig sød og det var dejligt at se de 3 piger lege sammen.
 
Pigernes verden er også ved at blive udvidet. De har fået mere legetøj frem efterhånden som de viser interesse for det - både med og uden lyd i - og de har fået en hule sat frem i stuen som de elsker at hygge i.
Mandag formiddag var de med på terrassen. Jeg tog deres hundekurv med derud, så de havde en base at søge tilbage til, hvis verden skulle blive for stor. Om aftenen havde vi besøg af hvalpekøberne. De glæder sig rigtig meget til at få deres lille pige hjem.
 
Så gik 6. uge også og vi har haft rigtig meget at se til i denne uge.
 
Ugen startede med at pigerne var med på arbejdet og hilse på en masse børn og voksne, der rigtig gerne ville nusse. Det betød også 2x 40min i bil hver vej, men det betød ingenting. Pigerne sov det meste af vejen og da de vågnede lå de i deres kasse og legede.
 
Torsdag var vejret igen godt og vi fik udvidet haveområdet til også at gælde græsplænen. Det var rigtig hyggeligt. De hoppede rundt og bed hoved at alle mælkebøtterne og havde en fest uden lige. 
 
Fredag kørte vi ind og besøgte Djoey og Alvin (www.cavalierdrengene.dk) Endnu engang en lang tur i bilen, som begge piger klarede uden den mindste klynk. Pígerne var meget nysgerrige og ville gerne hilse på de 2 drenge. 
 
Lørdag holdte jeg cavalier træf i haven, så igen var der gang i den og en masse hunde at snuse til og efterfølgene en masse fremmede dufte i haven.
 
I løbet af ugen er  pigerne blevet rigtig gode til at få tisset på aviserne på gulvet eller få tisset af, når de kommer i haven.
Mandag fik de lov at komme med ud og tisse godnat. Det var lidt sjov at se, at selv Merci blev lidt mere forsigtig, når mørket havde lagt sig.
 
Vi har fået en ekstra kurv og transportkasse sat op i stuen. Den er de nye hvalpeejer kommet med, så de kan nå at få dufte med herfra og den af pigerne der skal flytte til dem, kan nå at vende sig til dem. Kurven har de taget godt imod. Den står op at vores sofa, så der ligger de om aften, når vi sidder i stuen.
 
Uge 7
 
I starten af denne uge kom svaret på DNA testene. After Eight er fri og bliver derfor boende her hos mig. Hun skal hedde Abbie. Merci er bærer af EFS, ligesom sin mor og skal bo hos Jacob og Charlotte. Hun skal hedde Ginny.
 
Pigerne har også været med til Agility og hilse på alle de andre hunde og hundeførere . De er begge meget nysgerrige og fulde af gå på mod.
 
Jeg er også begyndt at tage dem på trimmebordet dagligt. De bliver friseret og der tjekkes tænder.
 
Vi har også haft besøg af Cirkeline (min søsters Beagel). Pigerne syntes den var lidt farlig i starten, men det endte dog med at hun var mere bange for dem end de var for hende.
 
Hvalpekassen er kommet væk og pigerne sover nu i Ginny´s kurv, der er sat ind i hvalpegården. Om dagen syntes de dog stadig at Kikki og Freya´s kurv er den bedste eller også hopper de ind i Ginny´s transportkasse og putter sig der,
8. leveuge
 
Så nåede vi frem til den sidste uge inden Ginny skal rejse. I denne uge har jeg haft travlt med at socialisere hvalpene og vende dem til den store verden.
Vi har kørt rigtig meget i bil, både sammen og hver for sig.
Vi har besøgt Maggie og April og der var vi så heldige at der også var et par børn, der syntes det var helt fantastisk med et par ekstra legekammerater. Det var dejligt, for så fik pigerne både oplevet glade legende børn og trampolin, samt en dejlig store have fyldt med nye indtryk. De betød også at de var helt færdige og sov resten af aftenen og hele natten.
 
Vi har også været i hundeskoven, så pigerne kunne få lov at snuse lidt rundt på egne ben og vi har haft besøg af Cirkeline (min søsters beagel)
 
Den store legetunel har også været fremme og det var et kæmpe hit ;-)
 
Hvalpene er også blevet vacineret og har fået lavet sundhedsbog - det tog de i stiv pote.
Begge hvalpe er reserveret
Den stolte hundemor
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com