Hvalpe / Hvalpe 2016 - Abbie´s 1. kuld - "Vild med dans"-kuldet

Hvalpe 2016 - Abbie´s 1. kuld- "Vild med dans"-kuldet

 
 
 
Den første tid.
Neonatal perioden (Babyhvalpen) - 1 - 2 leveuge I de første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund. For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte. Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.
 
Den første uge er gået og Abbie er bare fantastisk. Hun er så stolt af sine babyer og passer dem rigtig fint. Hun bor stort set i hvalpekassen og synes det er super hyggeligt at jeg både serverer vådt og tørt, så hun kan blive i kassen og spise det.
Onsdag efter fødslen var vi et smut forbi dyrlægen, for lige at få tjekket op på om alle havde det godt. Ulla fra St. Heddinge dyrehospital var meget imponeret over Abbies hurtige fødsel og hvor fin stand hun allerede var i. Hun tjekkede alle hvalpe for bl.a. ganespalte og om øre, rumpehul og kønsdele var i orden - Alt så fint ud.
 
Både Kikki og Freya er meget interesseret i hvalpene, men Abbie vil ikke have dem for tæt på, så jeg har sat et ekstra hegn op rundt om hvalpekassen, så hun kan få fred til at pudsle om de små.
De første par dage var hun meget over sine hvalpe og krøllede sig helt sammen om dem og lagde hoved på dem, når jeg ville tage dem op. Men efterhånden er hun ved at finde ud af, at de kommer tilbage i kassen til hende igen.
 
Hun ser også ud til at have det fint med hvalpebesøg, så længe det foregår i et roligt niveau. Når hun synes hvalpene har været længe nok i hænder, kommer hun pænt og kigger insisterende på en til man aflevere tilbage i kassen.
 
 
2. uge er gået og Abbie er bare en fantastisk hundemor. Hun sover hos hvalpene hele natten og elsker at putte med dem hele formiddagen. I løbet af dagen bliver der dog for varmt i kassen, så hun hopper ud og lægger sig på det kølige gulv lige uden for kassen eller på det tæppe jeg har lagt lige foran indgangen. 
 
Hun er blevet mere okay med at de andre hunde er her, bare de ikke går i hendes kasse. Så jeg har jeg fjernet hegnet igen.
Kikki og Freya synes stadig hvalpene er meget spændende og vil meget gerne hjælpe med at vaske og pleje dem, såsnart de er ude af hvalpekassen.
 
Hvalpene er i løbet af denne uge begyndt at tage benene mere ind under sig, når de møver rundt og i søndags begyndte den første hvalp at åbne øjnene.
 
Vi har haft en del gæster i denne uge, så hvalpene har været meget i hænder allerede, både af børn og voksne.
 
 
3 leveuge: Den transitionelle periode (Omdannelsesperioden) 
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Der findes en lille variation blandt de forskellige hunderacer, ligesom der er forskel på de enkelte hvalpe i kuldet. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig. Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.  I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen
 
 
SIkke en uge vi har haft. Der er så småt begyndt at komme mere liv i hvalpekassen og Abbie skal til at lære at hendes babyer er begyndt at kravle til hende i stedet for at møve rundt på maven og det går altså lidt hurtigere end før. Abbie er meget forsigtig, når hun er sammen med hvalpene og har ikke fået lagt sig på dem en eneste gang og det er tydeligt at mærke på hende at hun synes det er lidt svært, når de pludselig myldrer sådan rundt. Hun vil meget gerne vaske dem inden de får mad og det betyder jo at de hurtigt kravler ind under hende og så skal hun altså lige finde ud af hvordan man så får lagt dig ned, så de kan få mad. Et par gange er hun hoppet ud af kassen, får lige at kigge på dem (det virker som om hun lige skal have et overblik) for derefter at hoppe ind igen og så har hun fået sig lagt ned, så de har kunne spise.
 
Torsdag skulle jeg starte på arbejdet igen, hvilket altid er med en smule uro i maven. Men jeg har videoovervågning på hvalpekassen og kan følge med i, at alt er som det skal være. Og heldigvis er Abbie stadig en fantisk mor, der har helt styr på sine babyer.
 
Billede fra min overvågning på min første arbejdsdag. Abbie passer hvalpene og Freya ligger lige uden for kassen og holder øje.
 
Freya og Kikki har fået lov til at komme lidt nærmere, både hvalpekassen og hvalpene. Freya dog lidt tættere end Kikki. Hun må gerne vaske hvalpene når de er ude på tæppet sammen med Abbie, hvor Kikki kun må, når de er med i sofaen.
 
Socialiseringsperioden (Den sociale periode) - 3-12 leveuge
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde, katte og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv. På hundeleksikon.dk kan du finde en socialiseringsliste over situationer din hund bør møde i socialiseringsperioden. Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund. Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden.

Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt. Hvalpens syn forbedres hele tiden, men er først færdigudviklet i den juvenile periode. Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd. 
 
Uge 4:
Hold op hvor er der sket meget i denne uge. Fra den ene dag til den anden, havde hvalpene pludselig fået så meget styr på benene at de selv kunne komme ud af hvalpekassen og ud på det tæppe jeg har lagt ud på gulvet, så de ikke hopper ud på det kølige gulv. Og i løbet af uge, er det faktisk blevet umuligt at holde dem inde i kassen, imens jeg er på job. Så nu er der igen kommet hegn op i stuen, så de kun er på tæppet til jeg kommer hjem. 
 
De e også så små begyndt at lege lidt og man kan godt mærke at de er lidt mere vågne end før.
 
Vi er startet op på fast føde, eller det vil sige opblødt hvalpekost. 
Ikke alle var lige begejstrede i starten, men efterhånden er går det faktisk rigtig godt. 
 
Og så er hvalpene nu så store at de har fået halsbånd på i hver deres farver, så de er lettere at genkende på billederne.
 
Det har været en skøn uge.
 
Uge 5:
Der er kommet rigtig meget gang i hvalpene i denne uge. De er mere vågne og er begyndt at lege rigtig me, med dertil hørende knurren og piben. Det betyder at jeg har fundet endnu mere legetøj frem, så der efterhånden ikke er plads til andet i hvalpekassen. Det er rigtig sjovt at se på, når hvalpene får fat i en bamse og stolt forsøger at slæbe den ind i hvalpekassen, for at gemme den for de andre.
Hvalpene er blevet meget nysgerrige og er begyndt at blive ret gode til også at styrre benene på det glatte gulv, så de kan komme lidt mere rundt.
Det betyder også at de jagter deres mor nu, hver gang de er vågnog forsøger at kmme til at spis.
 
Når de er alene hjemme, sætter jeg hegn op omkring kassen og hen forbi lænestolen (så har Abbie et tilflugts sted). Så de har et område på ca. 7-8m2 de kan boltre sig på. Når jeg så kommer hjem, bliver hegnet fjernet og hvalpene er med i hele huset og kan udforske det i deres eget tempo.
I søndags var vejret endelig så godt at vi kunne komme i haven. Og det gik super hurtigt. JEg åbnede blot døren og lod hvalpene rende efter de store hunde ud på terressen. Det var lige hvad Freya havde ventet på. Hun smed sig med det samme på fliserne og lod hvalpene kravle rundt oven på hende - Hun elsker at være legetante.
 
Jeg har tjekket tænder på hvalpene i denne uge og umiddelbart ser det rigtig fint ud - De har pt. alle saksebid, så det håber jeg de beholder.
 
Uge 6: Sikke en fantastisk uge.
Vi er kommet rigtig godt i gang med socialiseringen.
Hvalpegården er nu udvidet til hele stuen og køkkenet, så hvalpene kan færdes frit sammen med de andre piger i dagstimerne.
 
 
Alle hvalpe er blevet gode til at spise selv, så det er bare dejligt. Jeg bløder nu kun hvalpemaden op i ca. 20 min, så det yderste lag bliver blødt og det inderste beholder den hårde kerne. På den måde tvinges de til at begynde at tygge på deres mad istedet for at slikke den op af skålen. De er også blevet rigtig gode til at drikke vand og det er jo dejligt, når vejret er blevet så godt.
Abbie gider ikke rigtigt at de skal spise hos hende mere med det resultat at hun i tirsdags var ved at udvikle brystbetændelse eller forstadiet dertil. Der var en hel klumb af mælk, der var størknet i hendes ene bryst. Med god vejledning fra dyrlægen fik vi heldigvist løst problemet før end det udviklede sig.
Torsdag var vi ude i klapvognen og lytte lidt til trafikken. Om eftermiddagen trillede vi lidt op og ned af vejen mod Rødvig og om aftenen kom Mette og Connie med far Lukas og vi gik tur en god aftentur på trampestien. 
 
 
Vi har også været ude og køre bil - 3 gange er det blevet til i denne uge. 
Fredag kørte vi en kort tur i nærområdet på ca. 6 km, så havde hvalpene prøvet det, hvor turen var kort og de kunne mærke rystelserne og at det er hurtigt overstået. 
Mandag var de så med til hundetræning i Fladså. De lå pænt i buret og ventede i bilen sammen med de andre hunde imens jeg trænede mit Rally-hold og bagefter fik de lov til at komme ud og hilse på. De var med ude som tilskuer imens vi trænede Agility og så gik turen hjemad igen.
Tirsdag gik turen så til Køge sammen er Abbie - Her mødtes vi med Mette og Connie og imens Mette og jeg trænede med Abbie og Lukas, var Connie baby-nusse-passer. 
Hvalpene er rigtig gode til at køre bil. De startede med at sidde og kigge nysgerrigt ud, men lægger sig nu blot til at sove og så har de jo mødt en masse glade mennesker og hunde.
 
 
Lørdag fik vi klippet neglene og den 2. ormekur blev givet. Sikke et svineri... Hvalpene får Bantamin, som er en creme, hvor de skal have 2 cm pr. kg, hvilket betød 3 cm til hver. De synes overhovede ikke at det smagte godt og ville slet ikke have det. Så je måtte åbne munden på dem og putte det og når jeg så slap dem spyttede de det troligt ud igen, s både jeg og deres tæppe var smurt ind i ormekur.
Dagen efte fandt jeg en død orm på gulvet, så min. en af valpne har haft orm og da Abbie troligt stadig ryder op efter dem, måtte hun også have en omgang. Hvalpene skal have 1 omgang mere inden de rejser.
 
Uge 7:
Hvalpene er i denne uge for alvor begyndt at ligne små hunde. De har fået nogenlunde styr på benene, de knurre og de leger. De er også mere vågne nu og reagere, når de voksne hunde går rundt eller skal i haven.
 
Vi har udvidet legepladsen i stuen med en gynde, der hænger ned fra trappen, som hvalpene kan boltre sig på. Hvalpekassen er blevet pakket væk og er erstattet af en rigtig hundekurv. 
Hvalpene er i hele stuen og køkkenet nu, sammen med de store piger imens jeg er på arbejdet og i resten af dagstimerne. Om natten er de store piger begyndt at komme med mig på første salen igen og hvalpene sover i deres kurv i en hvalpegård i stof, der er sat op omkring kurven. Den er åben i dagstimerne, men lukket om natten. 
 
De er blevet rigtig gode til at gå i haven og tisse og pølle, når jeg er hjemme og om natten er de også rigtig gode til at sige til. De vækker mig 1-2 gange i løbet af natten og beder om at komme ud. Så det er gangske få tissetårer, der ligger inde. 
 
Jeg er også holdt op med at opbløde hvalpekosten i vand og de spiser den nu som den er.
 
Søndag havde vi besøg af Ginny (Abbie´s søster) og hendes søster Sansa. Og senere på dagen fik vi besøg af Bella (fra Kikki´s 1. kuld). Bella er lige blevet "storesøster". Hendes familie har lige fået en skøn dreng, der var 12 dage gammel da hvalpene fik lov at hilse på ham - dejligt.
Mandag var vi et tur i Nørre Alslev på socialiseringstur på et hobbylandbrug. Hvalpene fik lov at besøge høns og kyllinger i 3 forskellige størrelser. Vi hilste også på ænder, geder og heste og på familiens 2 hunde. 
Vi var også så heldige at de havde en udstoppet grævling vi kunne få lov at hilse på. 
Det var virkelig en fantastisk dag og helt sikkert noget jeg vil gøre igen en anden gang.
 
Tirsdag var hvalpene med mig på arbejdet. De startede dagen med at hilsen på mine kollegaer på lærerværelset. Derefter gik turen til vores specialklasser, vores velkomst-klasser (for bl.a. flygtningebørn). Derefter fik de lov til at sove lidt inden turen gik til indskolingen hvor glade børn fra 0.-3.kl  alle sammen gerne ville holde og nusse og sige hej. 
Tilsidst var vi lige forbi en 8.kl og hilse på inden bilen vente snuden hjemad igen. 
Det var en hård dag for hvalpene med mange indtryk og de sov stort set resten af dagen og hele natten.
 
Den sidste tid hos mig.
 
I den sidste uge har der været fart på. HValpene er nu ved at være så selvstændige at de "blot" skal introduceres til de sidste ting inden de kan rejse ud til deres kommende familier.
 
Vi har kørt rigtig meget bil, så det er de blevet rigtig gode til.
 
Onsdag holdt vi "hvile" dag - dvs vi ikke var ude af huset, men til gengæld lavede jeg hele haven om til hvalpelegeplads. Jeg fandt tunnellen frem, nogle plader med en andre typer belægning og et badebasin med kulørte boldte. 
Det bragte stor glæde og hvalpene hyggede sig med leg og tag fat.
 
 
Torsdag gik turen til dyrlægen, hvor alle skulle chippes, vaccineres og have lavet sundhedsbog. Der var stor jubel hos dyrlægen - ja man kan hurtigt blive populær, når man kommer med en vognfuld hvalpe. Alle tog det i stiv pote og der var ingen, der sagde en lyd - hverken under chipningen eller vacinen. Dyrlægen var meget imponeret.
 
Fredag tog vi på stranden i Køge sammen med far Lukas. Ud over miljø-træningen fik hvalpene også seler på, så de selv kunne komme ned og gå. 
Pigerne havde en fest, imens drengene var lidt tilbageholdende og ikke synes de der seler var alt for fantastiske.
 
Lørdag var vi hos fotografen. Min ene kollega´s mand er fotograf og da hun var kommet hjem og fortalt ham om babyernes  besøg på jobbet, ville han meget gerne have lov at "låne" dem, så han kunne tage et sødt billedet til hans udstilling. 
Det var en munter dag. De havde en idé om de her hvalpe i en sød kurv med store lyserøde og lyseblå sløjfer - men få lige 8-ugers hvalpe til at sidde stille :-) Ha Ha...
 
 
Hver gang jeg fangede en hvalp og rakte den ind til kurven hoppede en anden ud. Jeg glæder mig til at se de billeder og skal selvfølgelig nok ligge et par stykker op til jer også.
 
Og så fik jeg lige styr på årest hvalpepakker, som jeg nok må indrømme har taget en lille smule overhånd denne gang....
 
 
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com