Hvalpe / Hvalpe 2011 - Kikki 2. kuld / Bolou´s Paradis´ Mille

Bolou´s Paradis´ Mille

Uge1   uge 2   uge 3   uge 4   uge 5   uge 6   uge 7   uge 8    uge 9

Lilla hvalp - Tæve

Bolou´s Paradis´ Mille
 
Mille skal bo hos Dennis og Marina og deres 2 drenge Rasmus og Kasper i Bjæverskov.
 
 
 

Fødselsvægt 300 g

 
Hun var den sidste hvalp, der blev født.
Hun kom også til verden midt på stuegulvet kl. 00.00
 
Lilla hvalp startede med at hedde Rosa og skulle bo hos en familie i KBH - de måtte desværre springe fra af personlige årsager. Heldigvis fandt vi en ny sød familie til hende, så nu skal hun hedde Mille.
 
De første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.

 
Uge 1:
 
 
 
Så er der gået 1 uge og alle hvalpe stor trives og tager fint på i vægt. Kikki er en rigtig dygtig hundemor og klarer stort set selv alt plejen denne gang, så min tid går mest med bare at kigge og nusse - det er så dejligt.
 
Alle 4 hvalpe er utrolig ens denne gang og hvis det ikke var for farvebåndet, ville det være næsten umuligt at se forskel.
 
Lilla hvalp minder mig nok mest om Kikki selv, da hun var baby - mest fordi hun har "små deller" ned langs benene.
Lilla hvalp er en rigtig puttetrold og ligger ofte mellem Kikki´s forben og sover.
 
2 uge:
 
 
Lilla hvalp var den 3. i kuldet der åbnene sine øjne. Hun startede med det højre mandag eftermiddag og havde åbnet en lille sprække på begge øjne tirsdag morgen (dag 11 og 12)
 
Lilla hvalp har taget godt på i denne uge og er den næststørste, kun overhalet af Rød hvalp.  
 
Lilla hvalp er rigtig god til at dele kys ud, når man har hende oppe. Hun søger efter mad og smasker rundt på ens arme og hænder. Det er så sjovt.
 
3. leveuge - Omdannelsesperioden
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen.
 

Uge 3 

 

Lilla hvalp har i denne uge fået lidt mere kontrol over sine ben. Hun vælter dog ofte eller falder ned på maven igen, men det forhindrer hende ikke i at komme frem i verden. Hun elsker når hvalpekassen åbnes og der bliver mulighed for at kravle lidt ud.  

Vi har lagt en dyne foran hvalpekassen, som hvalpene får lov at kravle ud på. Lilla hvalp holder sig dog ikke til dynen. Hun har allerede været godt omkring ude på gulvet. Den ene dag fik hun møvet sig over til sækkestolen. Den syntes hun var dejlig at ligge i.

Dagen efter kravlede hun over mod stuebordet, men fik tisset på gulvet på vejen, så hun var helt våd på maven af at kravle rundt i det. (Ja, men skal ikke vende ryggen til i mange minutter her ;-) )

 Hun er også, som den eneste, kravlet ud af hvalpekassen. Selvom der var sat plade for. (Jeg var til møde på arbejdet og da jeg kom hjem, lå lilla hvalp og hyggede sig på dynen foran kassen.

 Hvalpene fik ormekur onsdag.

  

3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
 

Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig. 

Uge 4.

 Ugen startede med at hvalpene fik klippet negle. Kikki var ved at være godt træt af dem, når de skulle spise og gad egentligt ikke blive liggende ret længe hos dem, fordi de rev sådan i hende. Så det blev fikset.

Hvalpenes tænder er også kommet helt frem nu og de vil meget gerne bruge dem og bider gerne i alt hvad de kan komme i nærheden af.

 Søndag fik Rosa besøg af sin familie, der kom ned med toget fra KBH. Det var rigtig hyggeligt at møde dem. 

Hvalpene er også begyndt at få fast føde. Jeg startede ud med at give dem starter mousse blandet med modermælkserstatning (til hunde naturligvis). Jeg starter altid med en hvalp ad gange på køkkenbordet, så svineriet bliver begrænset lidt, indtil de har en fornemmelse af hvad det vil sige at spise fast foder. Rosa var den tredje, der fik mad og fandt hurtigt ud af hvad det gik ud på. Allerede på andendagen spiste hun selv af underkoppen uden hjælp.

På 5. dagen var alle hvalpe ved at være trygge ved at spise af underkoppen, så derfor forsøgte vi at lade dem spise sammen.

Vi lukkede dem ude i gangen – uden Kikki og Freya, der var meget interesseret i hvalpemaden – og satte dem på hver deres side af underkoppen. Det gik rigtig godt. Alle hvalpe spiste mere end de svinede ;-)

Efter et par dage, begyndte jeg at opbløde tørkosten i modermælkserstatningen og blande det sammen med moussen, så det stadig havde en blød og cremet konsistens, men nu med lidt bløde klumper der skal tygges.

På nuværende tidspunkt er starter moussen trappet helt ud af kosten og hvalpene får udelukkende opblødt tørkost 3 gange om dagen. De får stadig mælk fra Kikki 3-4 gange i døgnet også. 

Hvalpene er også blevet noget mere aktive og er begyndt at udforske omgivelserne omkring dem.

Rosa er, sammen med rød hvalp, dem der kommer mest omkring og sætter jeg gerne til hyle, når hun er kommet alt for langt væk fra basen og ikke kan finde hjem igen.

 Hun elsker at lege og slås med sine søstre og er god til at overmande de andre, måske fordi hun er den største. Ind imellem får de hende dog ned at ligge på ryggen og så er det altså lidt svært at klare sig, når man er lidt tyk i forhold til de andre.

 Om natten er hvalpene flyttet ud i gangen og jeg er rykket tilbage i soveværelset.

Rosa elsker hvalpegården og nyder at ligge på den tykke dyne og putte med sine søstre.

 

Uge 5.

 

Så lykkedes det endelig at få hvalpene med i haven. Sikke en skøn fornemmelse.
Rosa syntes det var rigtig hyggeligt og brugte meget lang tid på at tumle med Freya.

Rosa er lidt en enspænder. Hun vil gerne lege med sine søstre, men ofte ender det med at Molly og rød hvalp rotter sig sammen og muler hende.

Hun er også den der hurtigst bliver træt og falder i søvn og det udnytter de 2 bavianer gerne. Så lister de sig ind på hende, som små løveunger, og springer op på ryggen af hende og bider sig fast. Hold op hvor hun skriger. Frida er dog ret god til at komme og sætte dem på plads, men de rotter sig altid sammen, så når Frida har jagtet den ene væk, springer den anden på Rosa igen.

Hun er dog ved at være ret god til at finde sig et skjulested og nyder, når Frida kommer og putter med hende.

Vi har fundet noget mere legetøj og det syntes Rosa er sjovt. I starten var det med piv i lidt farligt, men efterhånden syntes hun det er meget sjovt. Hun kan få lang tid (10 – 15 min.) til at gå med at ligge og bide i det.

 Rosa er i øjeblikket den mest rolige af hvalpene og nyder at komme op og putte.

Vi har også sat mængden af mad op. Hvalpene får tilbudt mad 4 gange i døgnet nu. Kikki er fortsat meget misundelig og vil gøre hvad som helst for at få lov at spise deres mad. Den ene dag, da hvalpene fik mad i stuen, skulle jeg lige i køkkenet og da jeg kom tilbage stod Kikki inde for indhegningen og spiste hvalpenes mad imens alle hvalpe hang under hende og spiste fra hende i stedet. Den lurede jeg lidt på og undrede mig over hvordan hun var kommet ind.

Da både hun og hvalpe var færdige gik hun op i hvalpekassen sprang ud over siden på den, op på madrassen, der står ved siden af og ned på gulvet uden for indhegningen (hvorefter hun kiggede op på mig, som om hun tænkte ”ha, skulle det være en forhindring”) Så nu får hvalpene enten mad ude i gangen eller også er Kikki i gangen – så de er delt af børnegitteret.

Rosa er rigtig glad for mad og her er det hende der bestemmer. Hun er ikke bleg for at skubbe de andre ud ad madskålen og så må de vente til hun har forsynet sig.

Når alle har spist og man tror de er færdige, skal hun gerne lige forbi igen og se om der skulle være lidt mere i skålen.

Hvis denne udvikling fortsætter, skal vi nok have sat lidt rationer op for hende, så hun ikke ender med at blive overvægtig.

Hvalpene har også haft besøg af en fremmede hund i denne uge, da vi var så heldige at Bella, fra 1. kuld kom forbi med hendes søde familie. Hun var dog meget forsigtig og vidste ikke helt hvordan hun skulle takle de små, så blev ikke til meget leg.

Sidst på ugen skiftede vi halsbåndene ud til nogle, der er lidt bredere. Så er der håb om at man bedre kan se på billederne, hvem der er hvem.
 

 Uge 6:

 

I denne uge er der godt nok kommet fart over feltet. Hvalpene er blevet meget mere aktive og selv stille Rosa er begyndt rigtig at rende omkring og lege både med legetøjet og sine søstre.

Vi har været en del i haven, når vejret har været til det og det syntes alle piger bare en skønt.

Den ene dag besluttede jeg at tiden var inde til, at de selv skulle finde ud af havedøren. De var alle noget skeptiske, men endte alle med selv at tage det svære skridt ud over dørtrinnet.

Rosa nyder at være i haven. Hun elsker at gå på opdagelse og snuse rundt i græsset.

 Der er også kommet mere liv i dem, når de har spist og de er blevet meget hurtige på benene, så man skal huske at kigge ned, når man går rundt, for man har hurtigt en hvalp omkring fødderne. De leger meget med legetøjet, men et par fødder der bevæger sig er altså det mest spændende.

Rosa har overrasket mig en del i denne uge, ved flere gange at være den, der har været længst vågen og har ligget og hygget sig i kurven med et stygge legetøj imens de andre har sovet. Til sidst er hun dog også faldet i søvn og ser så helt forkert ud i ansigtet, når de andre vækker hende, fordi de er færdige med at sove og gerne vil lege igen.

 Hvalpene har fået anden omgang ormekur tirsdag.

Uge 7

 

Nu går det altså stærk. Hvalpene leger rigtig meget efterhånden og de er alle vegne – det er så hyggeligt. De elsker legekassen og ved udmærket godt hvor den står. Det bedste er nu, når jeg tipper den, så legetøjet falder ud. Der går ikke et øjeblik førend de har spredt det ud over hele gulvet.

Rosa kan både lege med de andre, men er også rigtig god til at lege med sig selv. Så ligger hun lige så stille og tygger i legetøjet og hygger sig indtil hun falder i søvn – gerne med hoved på legetøjet.

Når vi kommer i haven går rigtig på opdagelse. Hun er lynene hurtig og søger gerne ud i krogende for at se om der skulle være noget spændende. Hun bliver dog i haven og søger ikke helt ud i krogene endnu.

Den ene dag havde vi ikke fået lukket bryggersdøren og Bo havde taget Kikki og Freya med i haven. Hvalpene sov – troede vi, men pludselig var Rosa væk.

Hun var vågnet og havde listet forbi mig i køkkenet og ud i haven. Så gik hun derude og snusede rundt og syntes det hele var mægtig hyggeligt.

Rosa er også en rigtig puttetrold. Hun sætter sig gerne for fødderne af en og begynder at pive, imens hun sender en de mest bedende øje ”tag mig nu op…”.

Hun er også ved at få en god kraftig pels.

I denne uge har hvalpene fået klippet negle og de er begyndt at drikke vand. De spiser stadig tørkost med a38 eller yoghurt – jeg har forsøgt at servere tørkosten ren, men så venter de bare på at Kikki kommer og giver dem mad i stedet. Rosa spiser rigtig pænt.

uge 8

I hvor er hun altså en kæletrold. Når vi sætter os i sofaen, går der ikke mange minutter førend Rosa kommer farende og forsøger at hoppe op. Hvis man så ikke snupper hende med det samme, sætter hun sig ned og begynder at bjæffe og pive lidt ”se mig nu”- agtigt.

Giver man sig og tager hende om, ruller hun gerne om på ryggen, så man kan nusse hendes mave – Giver man sig ikke hopper hun lystigt videre og finder noget legetøj, hun kan ligge og knaske i i stedet for.

Rosa er blevet meget mere aktiv i denne uge og leger rigtig meget med sine søstre. Hun elsker at trække reb med dem og blander sig også gerne, hvis de leger uden hende. Hun er ikke længere den der lader sig tryne og siger gerne selv fra nu, hvis de andre bliver for voldsomme. Det er dejligt at se.

Mandag var vi ude og køre bil. Vi skulle til dyrlægen og vaccineres. Jeg tror aldrig jeg har set Tanja være så rolig i så lang tid af gangen før. Hun sad lige så stille og kiggede på dyrlægen imens han undersøgte hende. Lukkede pænt munden op, da han skulle se hendes tænder og sagde ikke en lyd, da hun blev vaccineret. Først da hun skulle chippes kom der et lille piv. Hun var SÅ DYGTIG.

Uge 9.

 

Denne uge blev lidt anderledes end de andre. Da Rosa´s søskende var rejst torsdag, var det ligesom om at Kikki slog over fra "du er min baby" til "nu er du altså en del af flokken og her bestemmer jeg". Aldrig har jeg set hende lege så meget med så lille en hvalp før (Freya var jo 9 uger da vi fik hende hjem og her gik der trods alt 3 dage førend hun gad hende)

Fredag og søndag har vi været ude at køre bil. Vi har været på stranden i Karrebæksminde - Rosa dog mest på armen, da hun ikke kan gå så lange ture endnu.

Vi har fundet Freya´s gamle halsbånd og køresele frem, så vi er begyndt at træne, at gå i snor.

Søndag blev vi ringet op af en sød familie fra Bjæverskov, der gerne ville komme og se på Rosa. Det resulterede i, at de tog hende med hjem. Så nu er hun også flyttet hjemmefra. Jeg indrømmer gerne, der løb en lille tåre da de kørte....

Vi ønsker Rosa og hendes nye familie held og lykke med deres nye fremtid sammen.

 

 
Vægten den første uge:

Dag

1

2

3

4

5

6

7

Morgen

 

307

318

340

383

419 

 453

Aften

293

309

326

358

 398

442

 492

 
2. uge:

Dag

8

9

10

11

12

13

14

Morgen

492

519

546

582

603

628

666

Aften

503

533

560

596

632

656

683 

 
 
3. uge:

Dag

15

16

17

18

19

20

21

Vægt

723

778

840

865

908

936

 978

 
4. uge:

Dag

22

23

24

25

26

27

28

Vægt

1019

1079

1114

1175

1217

1249

 1328

 
 5.uge

Dag

29

30

31

32

33

34

35

Vægt

1398

1486

1487

1558

1594

1631

 1729

 

Uge 6:1946 g

Uge 7: 2180 g

Uge 8: 2680 g
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com