Hvalpe / Hvalpe 2011 - Kikki 2. kuld / Bolou´s Paradis´ Molly

Bolou´s Paradis´ Molly

Uge 1   uge 2   uge 3   uge 4   uge 5   uge 6  uge 7   uge 8

Lyserød hvalp - Tæve

Hun skal hedde Molly og bo hos Dorthe og Kenneth og deres tre børn Frederik, Alberte og Luna i Hørsholm.
 
 

Fødselsvægt 300 g

 
Hun blev født som den tredje hvalp midt på stuegulvet kl. 23.08
 
De første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.

 
Uge 1:
 
 
 
Så er der gået 1 uge og alle hvalpe stor trives og tager fint på i vægt. Kikki er en rigtig dygtig hundemor og klarer stort set selv alt plejen denne gang, så min tid går mest med bare at kigge og nusse - det er så dejligt.
 
Alle 4 hvalpe er utrolig ens denne gang og hvis det ikke var for farvebåndet, ville det være næsten umuligt at se forskel.
 
Lyserød hvalp er en rigtig skrige ballon, der nok skal sige til hvis hun er sulten og ikke kan finde sin mor. Hun er ret god til at få lagt sig bag Kikki´s ryg, når hun skal sove, hvilket gør det rigtig svært at finde til mælkbaren.

 

 
Uge 2:
 
 
Lyserød hvalp var den sidste, der begyndte at åbne øjnene. Først på dag 12 åbnede hun langsomt en lille sprække, der dog hurtigt åbnede sig helt.
 
Hun er stadig den der skriger højest, når hun er sulten. Hun er ofte hurtigt fremme ved mælkebaren og når også gerne at hægte sig på Kikki inden hun får lagt sig ned, med det resultat ,at hun bliver skubbet om bag Kikki ,når hun lægger sig og derfor enten skal op over hende eller forsøge at kravle under hende, for at få mad igen. Måske er også det, der er årsagen til ,at hun er den, der har taget mindst på i denne uge?
 
3. leveuge - Omdannelsesperioden
Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig.

Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen.
 
Uge 3
 
 
Lyserød hvalp er den stille pige. Hun kan stadig skrige fuldstændig hysterisk hvis hun er sulten, men hun "leger" ikke lige så meget som de andre - endnu.
 
Hun er i øjeblikket også den mindste og vejer pt. 100 g mindre en sin lilla søster. Jeg har hold lidt øje med hende i denne uge og hun spiser fint og tager også en 20 - 30 g på i døgnet.
Ligesom de andre hvalpe, har lyserød hvalp også fået lidt mere kontrol over sine ben og er så småt begyndt at kravle lidt rundt - hun vælter dog ofte eller falder ned på maven igen. Vi har lagt en dyne foran hvalpekassen, som hvalepene får lov at kravle ud på. De elsker at ligge og putte her efter lidt mad og lidt leg. 
 
 Hvalpene fik ormekur onsdag. 
 

3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
 

Den 3. leveuge kaldes omdannelsesperioden, fordi hvalpen her omdannes til et lille individ der kan se og høre. Hvalpen begynder så småt at kunne styre sine muskler, så den kan bevæge sig i den retning den ønsker. Hvalpes øjne åbnes i 10-14 dages alderen. Hvalpen kan dog stadigvæk ikke se som en voksen hund, og kan kun skimte omrids af alt omkring sig. 

 

Uge 4. 

Ugen startede med at hvalpene fik klippet negle. Kikki var ved at være godt træt af dem, når de skulle spise og gad egentligt ikke blive liggende ret længe hos dem, fordi de rev sådan i hende. Så det blev fikset.

Hvalpenes tænder er også kommet helt frem nu og de vil meget gerne bruge dem og bider gerne i alt hvad de kan komme i nærheden af.

 Hvalpene er også begyndt at få fast føde. Jeg startede ud med at give dem starter mousse blandet med modermælkserstatning (til hunde naturligvis). Jeg starter altid med en hvalp ad gange på køkkenbordet, så svineriet bliver begrænset lidt, indtil de har en fornemmelse af hvad det vil sige at spise fast foder. Lyserød var den sidste, der fik mad og det var ikke nogen succes. Det gad hun simpelthen ikke spise. Jeg fik dog lokket lidt i hende, men det var ikke meget i forhold til hvad de andre fik sat til livs.

Først på fjerdedagen begyndte hun at virke interesseret maden, men fandt så til gengæld også ret hurtigt ud af hvordan den skulle indtages.  

På 5. dagen forsøgte vi derfor at lade dem alle spise sammen.Vi lukkede dem ude i gangen – uden Kikki og Freya, der var meget interesseret i hvalpemaden – og satte dem på hver deres side af underkoppen. Det gik rigtig godt. Alle hvalpe spiste mere end de svinede ;-)

Efter et par dage, begyndte jeg at opbløde tørkosten i modermælkserstatningen og blande det sammen med moussen, så det stadig havde en blød og cremet konsistens, men nu med lidt bløde klumper der skulle tygges.

På nuværende tidspunkt er starter moussen trappet helt ud af kosten og hvalpene får udelukkende opblødt tørkost 3 gange om dagen. De får stadig mælk fra Kikki 3-4 gange i døgnet også.

Hvalpene er også blevet noget mere aktive og er begyndt at udforske omgivelserne omkring dem.

Lyserød hvalp startede dog ugen noget mere forsigtig end de andre. Hun blev for det meste i kassen og når hun kom ud på gulvet, kravlede hun direkte over imod mig og forsøgte at kravle op til mig og skulle putte. Hun er en lille ”tryghedsnarkoman”.

De sidste par dage, er hun dog blevet noget mere modig og er begyndt at lege og slås med sine søstre. Hun er også så småt begyndt at udforske omgivelserne, men ikke alt for langt væk fra basen eller mig. Hun vil allerhelst putte.

Om natten er hvalpene flyttet ud i gangen og jeg er rykket tilbage i soveværelset.Lyserød hvalp elsker at ligge og putte i hvalpegården, der er indrettet med en tyk dyne i bunden og en lille kurv. Den nyder lyserød hvalp at ligge i.

 

Uge 5.

 

Så lykkedes det endelig at få hvalpene med i haven. Sikke en skøn fornemmelse.

Molly fulgte straks efter rød hvalp på opdagelse i græsset. De 2 nyder virkelig hinandens selskab og Rød hvalp har rigtig fået lært Molly alle hendes unoder.

Der er virkelig kommet gang i Molly i denne uge. Hun er blevet en rigtig lille bisse og det er igen blevet svært at kende forskel på hende og rød hvalp.

 De 2 har virkelig meget glæde af hinanden og nyder hinandens selskab.

Det bedste Molly og rød hvalp ved er når Molly sover. Så lister de sig ind på hende, som små løveunger, og springer op på ryggen af hende og bider sig fast. Frida er dog ret god til at komme og sætte dem på plads, men de rotter sig altid sammen, så når Frida har jagtet den ene væk, springer den anden på Rosa igen.

Vi har fundet noget mere legetøj og det syntes Molly er rigtig interessant. I starten var det med piv i dog lidt farligt, men efterhånden syntes hun det er meget sjovt i små mængder.
Det bedste er nu stadig at få fat i hjørnet af et tæppe og så ruske i det.

Det bedste kendetegn på Molly er dog stadig, at hun er en rigtig puttetrold.Hun er den første der kommer løbende når man sætter sig på gulvet og vil op og nusses.

 (Molly´s familie har givet udtryk for at de ikke ønsker hund i sofaen, så det prøver vi at overholde)

Vi har også sat mængden af mad op. Hvalpene får tilbudt mad 4 gange i døgnet nu. Kikki er fortsat meget misundelig og vil gøre hvad som helst for at få lov at spise deres mad. Den ene dag, da hvalpene fik mad i stuen, skulle jeg lige i køkkenet og da jeg kom tilbage stod Kikki inde for indhegningen og spiste hvalpenes mad imens alle hvalpe hang under hende og spiste fra hende i stedet. Den lurede jeg lidt på og undrede mig over hvordan hun var kommet ind.

Da både hun og hvalpe var færdige gik hun op i hvalpekassen sprang ud over siden på den, op på madrassen, der står ved siden af og ned på gulvet uden for indhegningen (hvorefter hun kiggede op på mig, som om hun tænkte ”ha, skulle det være en forhindring”) Så nu får hvalpene enten mad ude i gangen eller også er Kikki i gangen – så de er delt af børnegitteret.

Molly spiser pænt, men ikke lige så meget som Rosa og Frida.

Hvalpene har også haft besøg af en fremmede hund i denne uge, da vi var så heldige at Bella, fra 1. kuld kom forbi med hendes søde familie. Hun var dog meget forsigtig og vidste ikke helt hvordan hun skulle takle de små, så blev ikke til meget leg.

Sidst på ugen skiftede vi halsbåndene ud til nogle, der er lidt bredere. Så er der håb om at man bedre kan se på billederne, hvem der er hvem.
 

Uge 6

I denne uge er der godt nok kommet fart over feltet. Hvalpene er blevet meget mere aktive og Molly er efterhånden blevet en rigtig lille bisse.

Hun elsker at lege og nyt legetøj er bare rigtig sjovt. Hun springer rundt på gulvet, som en anden lille kanin og knurre af sine søstre og lægger op til ballade.

Eller også finder hun noget spændende legetøj i legetøjskassen og piler hen ad gulvet og gemmer sig under bordet med sit fund.

Det varer dog ikke længe førend hun bliver opdaget og så går jagten på legetøjet i gang.

Det bedste er nu stadig hvis Freya gider at lege. Så tumler Molly rundt på hende og bider sig godt fast i hendes øre. Molly vil også gerne lege med Kikki, men først når hun har fået noget at spise. Hun er ret god til at hægte sig fast under Kikki og blive hængende der, selv om Kikki prøver at slippe af med hende.

Vi har været en del i haven, når vejret har været til det og det syntes alle piger bare en skønt.

Den ene dag besluttede jeg at tiden var inde til, at de selv skulle finde ud af havedøren. De var alle noget skeptiske, men endte alle med selv at tage det svære skridt ud over dørtrinnet.

Hvalpene har fået anden omgang ormekur tirsdag.

Uge 7

 

Nu går det altså stærk. Jeg kan slet ikke forstå at der kun er 1 uge tilbage. Hvalpene leger rigtig meget efterhånden og de er alle vegne – det er så hyggeligt. De elsker legekassen og ved udmærket godt hvor den står. Det bedste er nu, når jeg tipper den, så legetøjet falder ud. Der går ikke et øjeblik førend de har spredt det ud over hele gulvet.

Molly og Tanja har stadig rigtig meget glæde af hinanden. De leger rigtig godt og de er lige bisset begge to.

De driller gerne hinanden og deres søstre og stjæler gerne legetøjet, indtil Frida (eller Kikki) siger at nu er det nok.

Når vi kommer i haven bliver hun en rigtig rod, der meget gerne vil på opdagelse. Hun er lynene hurtig og søger gerne ud i krogende for at se om der skulle være noget spændende. Hun forsøger også gerne at finde et hul i plankeværker, hvor hun lige kan smutte ud, men foreløbigt er det da kun hoved, der er kommer så langt inden vi har fanget hende.

Molly er en rigtig prinsesse – Hun kan sende en de mest bedårende blikke og se helt uskyldig ud, når en af hendes søstre hyler og lusker væk. Man kan næsten læse i hendes blik at ”det var altså ikke mig, der gjorde noget….”

Hun vil rigtig gerne op og prøver ihærdigt at følge efter Kikki op i sofaen. Så står hun der på 2 ben og hopper og hopper, men det lykkedes altså ikke. Det ender gerne med at hun vælger at lægge sig ved siden af sofaen og falder som regel i søvn der.

I denne uge har hvalpene fået klippet negle og de er begyndt at drikke vand. De spiser stadig tørkost med a38 eller yoghurt – jeg har forsøgt at servere tørkosten ren, men så venter de bare på at Kikki kommer og giver dem mad i stedet. Molly vil nu helst have mad fra Kikki, så hun skal lukkes helt væk, hvis hun skal spise.

Uge 8

Så er tiden ved at være inde til at Molly skal flytte hjem til sin nye familie. Hun er efterhånden blevet rigtig god til at spise sin tørkost også uden a38. Kikki er efterhånden også begyndt at sige fra nu, når de forsøger at drikke lidt mælk, så det har været en stor hjælp.

Molly har rigtig nydt at vejret er blevet bedre i denne uge. Hun elsker at være ude og hun er begyndt at forstå hvor havens grænser er og søger ikke længere ud i de fjerneste afkroge. Hun har til gengæld fundet en ny ”hobby” (lidt sjovt, for Kikki gjorde nøjagtigt det samme da hun var hvalp) at gå op i. Hun elsker at rode ude under vores buske og finde små sten, hun så løber rundt med og forsøger at finde et gemmested, hvor hun kan få lov at ligge i fred og gnaske løs på stenen. Det er dog ret tydeligt at se, når hun farer af sted med noget i munden, for det buler som regel helt ud i kinden på hende.

Mandag var vi ude og køre bil. Vi skulle til dyrlægen og vaccineres. Molly var rigtig nysgerrig da hun kom op på bordet og tog vaccinationen rigtig pænt. Hun sagde ikke en lyd. Chipningen syntes hun til gengæld ikke var sjov.

Onsdag fik de ormekur og studset negle for sidste gang.

Molly - klar til at flytte til sin nye familie

 

vægten den første uge:

Dag

1

2

3

4

5

6

7

Morgen

 

319

340

368

398

434 

 467

Aften

314

330

360

389

423

 460

 490

2. uge:

Dag

8

9

10

11

12

13

14

Morgen

493

518

553

580

605

623

659

Aften

510

541

566

584

624

657

 664

 
3. uge:

Dag

15

16

17

18

19

20

21

Vægt

691

735

754

773

808

828

 854

 
4. uge:

Dag

22

23

24

25

26

27

28

Vægt

887

930

944

994

1003

1060

 1120

 

5.uge

Dag

29

30

31

32

33

34

35

Vægt

1167

1257

1272

1331

1373

1431

 1481

 

Uge 6: 1763 g

Uge 7: 1910 g

Uge 8: 2490 g

 
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com