Hvalpe / Hvalpe 2011 - Kikki 2. kuld / Bolou´s Paradis´ Tanja

Bolou´s Paradis´ Tanja

uge 1   uge 2   uge 3   uge 4    uge 5   uge 6   uge 7   uge 8  

Rød hvalp - Tæve

Er pt. stambogsført som Nuggi, men skal hedde Tanja.

Hun skal bo hos Søren og Anette og deres tre børn Magnus, William og Caroline i Humlebæk.

Fødselsvægt: 260 g

Blev født som den første ude på græsplænen kl. 21.42
 
 De første 2 uger af hvalpens liv kan den nyfødte hvalp ikke andet end at sove og spise. 90% af hvalpens dag går med at sove, mens de resterende 10% benyttes til at spisning og pleje. Hvalpens nervesystem er på dette tidspunkt endnu ikke udviklet, hvalpen er døv og blind, ligesom hjerne-aktiviteten endnu slet ikke fungerer som hos den voksne hund.

For at kunne orientere sig i sit miljø, benytter hvalpen lugte og følesansen. Hvalpen påvirkes derfor utroligt meget af omgivelsernes temperatur. Hvalpen vil til enhver tid forsøge at kravle mod et varmere område, hvilket ofte er moderens varme krop. Hvalpens bevægelser er dog stadigvæk ukontrollerede, hvorfor den vælter lidt rundt på må og få. Når hvalpen møder et varmt og blødt objekt, har den en refleks der gør at den automatisk begynder at patte.

Tæven spiller en vigtig rolle i denne periode da hun er den der giver hvalpene føde, varme og tryghed. Da hvalpene endnu ikke selv kan komme af med afføringen, slikker moderen dem på maven for at stimulere mavetarmkanalen. På denne måde kommer hvalpen af med afføringen.

 
Uge 1:
 
 
Så er der gået 1 uge og alle hvalpe stor trives og tager fint på i vægt. Kikki er en rigtig dygtig hundemor og klarer stort set selv alt plejen denne gang, så min tid går mest med bare at kigge og nusse - det er så dejligt.
 
Alle 4 hvalpe er utrolig ens denne gang og hvis det ikke var for farvebåndet, ville det være næsten umuligt at se forskel.
 
Rød hvalp skiller sig dog lidt ud ved ofte at ligge og holde på sine søstre, når hun skal sove. 
 
Uge 2:
 
 
 
Jeg må erkende, at rød hvalp særligt har fanget min opmærksomhed i denne uge.  Hun formår virkeligt at skubbe sig frem i mælkebaren og er den af hvalpene, der har taget mest på i løbet af ugen. Vægtmæssigt er hun nu den, der er størst i kuldet.
 
Hun begyndte så småt at åbne sine øjne på dag 11, som nr. 2 - kun overhalet af sin "gule" søster. Hun kan dog stadig ikke se noget. Det kommer først i løbet af næste uge.
 
Rød hvalp er tilgengæld den eneste, der har taget sine første rigtige skridt - måske mere held end forstand - men alligevel ;oD Hun skulle afsted til mælkebaren tirsdag eftermiddag og imens de andre møvede sig afsted på maven, kom hun op på alle fire ben og "gik" 2 skridt , inden hun røg ned på maven igen og møvede sig videre - Det så rigtig sjovt ud.
 
Hun er en rigtig puttetrold og laver de mest vidunderlige udtryk når hun sover.
 
3. leveuge - Omdannelsesperioden
Når hvalpen er ca. 3 uger gammel, begynder den at kunne høre. Hvalpen vil fra 3 ugers alderen begynde at kunne opfatte og reagere på de ting der sker i dens omgivelser. Det er allerede fra 3 ugers alderen vigtigt, at hvalpen får en masse forskellige positive oplevelser, så den kan udvikle sig til en rolig hund, der kender omverdenens lyde og synsindtryk.

I denne periode får hvalpen sine første tænder og den vil begynde at undersøge ting med munden. Hvalpene vil nu selv kunne komme af med afføringen og har ofte en tendens til at gøre dette det samme sted som moderen
 
 
Uge 3
 
 
Rød hvalp har i denne uge fået lidt mere kontrol over sine ben og er så småt begyndt at kravle lidt rundt - hun vælter dog ofte eller falder ned på maven igen. Hun elsker når hvalpekassen åbnes og der bliver mulighed for at kravle lidt ud.
Vi har lagt en dyne foran hvalpekassen, som hvalepene får lov at kravle ud på. De elsker at ligge og putte her efter lidt mad og lidt leg.
 
Hvalpene er også begyndt at "lege" lidt i denne uge (se evt videoklippet) Specielt rød og lilla hvalp forsøger ofte at få fat i hinandens hale,pote eller øre og så får det lige en rusketur. Det varer dog højest et par min. efter de har spist, så falder de i søvn igen.
 
Rød hvalp har også forsøgt at lege lidt med Freya. Det så enormt sjovt ud og Freya vidste slet ikke hvor hun skulle gøre af sig selv. Det lille myr "knurede" af hende og slog ud med poten og Freya dansede 3 gange rundt om sig selv og sprang tilbage.Hun kunne slet ikke forstå at den ikke løb med ;-)
 
Med hensyn til tænder, er det lige før at de bryder ud. Man kan lige ane de spidse hvalpetænder under tandkødet, så det varer nok kun et dage.
 
Hvalpene fik ormekur onsdag.
 
 3-12 leveuge - Den sociale periode
Socialiseringsperioden er den vigtigste periode i hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan omgås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voksne mennesker, børn, hvalpe, hunde og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som cykler, biler, støvsugere, motionsløbere osv.

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye ting og situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og individer ikke er farlige, vil den som voksen blive en mere rolig og afbalanceret hund.

Hvalpen genkender frem til 5 leveuge kun omrids af forskellige ting og individer. Det er således ligegyldigt hvilken kvinde eller mand der passer hunden eller hvilke børn der leger med hunden. Hvalpen lærer at genkende sine omgivelsers bevægelser, omrids og lyde og forbinder disse med noget positivt eller negativt.

Hvalpens søvnbehov vil falde frem til 5 leveuge. Fra 4-5 ugers alderen begynder hvalpen at lege. Leg er en meget vigtig del af socialiseringperioden, idet hvalpen igennem leg udforsker sine omgivelser. Hvalpens muskler bliver styrket, koordinationsevnen bliver bedre og den kan så småt begynde at udføre legende jagtadfærd og dominansadfærd.
  
 

Uge 4.

 

Ugen startede med at hvalpene fik klippet negle. Kikki var ved at være godt træt af dem, når de skulle spise og gad egentligt ikke blive liggende ret længe hos dem, fordi de rev sådan i hende. Så det blev fikset.

Hvalpenes tænder er også kommet helt frem nu og de vil meget gerne bruge dem og bider gerne i alt hvad de kan komme i nærheden af.

 Hvalpene er også begyndt at få fast føde. Jeg startede ud med at give dem starter mousse blandet med modermælkserstatning (til hunde naturligvis). Jeg starter altid med en hvalp ad gange på køkkenbordet, så svineriet bliver begrænset lidt, indtil de har en fornemmelse af hvad det vil sige at spise fast foder. Rød var den første, der fik mad og hun guffede i sig på livet løs. Hun havde mad i hele hovedet og begge poter og nåede også at få en del væltet ud over underkoppens kant.

Det så rigtig sjovt ud, for hun forsøgte hele tiden at spise fra undersiden af underkoppen.

På tredje dagen var hun til gengæld den sidste, der fik mad. Det resulterede i en meget træt hvalp, der absolut ikke gad spise. Det var heldigvis kun en endagsforestilling, for allerede dagen efter var hun super frisk igen og spiste selv af underkoppen.

På 5. dagen forsøgte vi derfor at lade dem alle spise sammen.

Vi lukkede alle hvalpe ude i gangen – uden Kikki og Freya, der var meget interesseret i hvalpemaden – og satte dem på hver deres side af underkoppen. Det gik rigtig godt. Alle hvalpe spiste mere end de svinede ;-)

Efter et par dage, begyndte jeg at opbløde tørkosten i modermælkserstatningen og blande det sammen med moussen, så det stadig havde en blød og cremet konsistens, men nu med lidt bløde klumper der skulle tygges.

På nuværende tidspunkt er starter moussen trappet helt ud af kosten og hvalpene får udelukkende opblødt tørkost 3 gange om dagen. De får stadig mælk fra Kikki 3-4 gange i døgnet også.

Hvalpene er også blevet noget mere aktive og er begyndt at udforske omgivelserne omkring dem.

Rød hvalp er meget fremme i skoende og vil hellere end gerne ud og opleve verden. Hun er hurtig som et lyn, så man skal virkelig være vågen, når hun er ude af hvalpekassen. Inden man får set sig om, er hun kravlet under skænken eller er ovre under spisebordet.

Hun er efterhånden ret skrap til at styre sine ben på det glatte gulv og trasker roligt rundt i hele stuen.

Kommer hun meget langt væk, kan hun dog godt sætte sig til at hyle til man kommer og redder hende, men hun er også ret god til selv at finde hjem.

Hun elsker at lege og putte med sine søstre og hun er ikke bleg for at give dem nogle ”bølle-bank”. Hun er en lille bisse og en dejlig puttegøj ;-)

Om natten er hvalpene flyttet ud i gangen og jeg er rykket tilbage i soveværelset.

Efter første nat i hvalpegården, var rød hvalp ved første øjekast væk. Hun var simpelthen kravlet ned under den lille kurv, der står i hvalpegården og havde lagt dig til at sove der.  

Uge 5.

 

Så lykkedes det endelig at få hvalpene med i haven. Sikke en skøn fornemmelse.

Rød hvalp gik strakt på opdagelse med Molly lige i hælene. De 2 nyder virkelig hinandens selskab og Rød hvalp har rigtig fået lært Molly alle hendes unoder.

Vi har fundet noget mere legetøj frem i denne uge, men Rød hvalp syntes nu stadig det er sjovest at mule sine søstre. Specielt efter at hun har Molly med som ekstra forstærkning. Legetøjet kan godt få en rystetur, men hun vil hellere bide i et bukseben eller en storetå.

Det bedste er nu stadig, hvis Rosa sover, så liste hun sig ind på hende og springe op og bide sig fast i ryggen på hende.

Rød hvalp er stadig den, der som regel holder længst ud og fortsætter med at lege eller drille sine søstre, når de er faldet til ro.

Vi har også sat mængden af mad op. Hvalpene får tilbudt mad 4 gange i døgnet nu. Kikki er fortsat meget misundelig og vil gøre hvad som helst for at få lov at spise deres mad. Den ene dag, da hvalpene fik mad i stuen, skulle jeg lige i køkkenet og da jeg kom tilbage stod Kikki inde for indhegningen og spiste hvalpenes mad imens alle hvalpe hang under hende og spiste fra hende i stedet. Den lurede jeg lidt på og undrede mig over hvordan hun var kommet ind.

Da både hun og hvalpe var færdige gik hun op i hvalpekassen sprang ud over siden på den, op på madrassen, der står ved siden af og ned på gulvet uden for indhegningen (hvorefter hun kiggede op på mig, som om hun tænkte ”ha, skulle det være en forhindring”) Så nu får hvalpene enten mad ude i gangen eller også er Kikki i gangen – så de er delt af børnegitteret.

Rød hvalp spiser pænt, men ikke så meget. Hun vil stadig helst spise hos mor Kikki, hvis hun selv kan få lov at bestemme.

Sidst på ugen skiftede vi halsbåndene ud til nogle, der er lidt bredere. Så er der håb om at man bedre kan se på billederne, hvem der er hvem.

I denne uge fik Rød hvalp også en ny familie. De har dog stadig ikke besluttet hvad hun skal hedde.
 
Hvalpene har også haft besøg af en fremmede hund i denne uge, da vi var så heldige at Bella, fra 1. kuld kom forbi med hendes søde familie. Hun var dog meget forsigtig og vidste ikke helt hvordan hun skulle takle de små, så blev ikke til meget leg.
 
Uge 6:
 
 
Så fik rød hvalp også sit navn. Hun skal hedde Tanja. Det var en god fornemmelse at kunne kalde hende ved navn også.
 
I denne uge er der godt nok kommet fart over feltet. Hvalpene er blevet meget mere aktive og Tanja er stadig ikke bange for noget. Vi har været en del i haven, når vejret har været til det og det syntes alle piger bare en skønt.
 
Den ene dag besluttede jeg at tiden var inde til, at de selv skulle finde ud af havedøren. De var alle noget skeptiske, men som altid var Tanja først ude og kunne lege med tante Freya til de andre fik taget mod nok til sig, til også at komme ud.
 
Der er også kommet mere liv i dem, når de har spist og de er blevet meget hurtige på benene, så man skal huske at kigge ned, når man går rundt, for man har hurtigt en hvalp omkring fødderne. De leger meget med legetøjet, men et par fødder der bevæger sig er altså det mest spændende.
Tanja syntes det er smadder sjovt at kaste rundt med legetøjet og giver det gerne nogle ordentlige rusketure. Hun kan også finde på at snuppe madskålen, hvis hun syntes de andres hoveder fylder for meget, så hun ikke kan komme til. Frida henter den dog ofte tilbage igen.
 
Hvalpene har fået anden omgang ormekur tirsdag.

. 
 Uge 7
 

Nu går det altså stærk. Jeg kan slet ikke forstå at der kun er 1 uge tilbage. Hvalpene leger rigtig meget efterhånden og de er alle vegne – det er så hyggeligt. De elsker legekassen og ved udmærket godt hvor den står. Det bedste er nu, når jeg tipper den, så legetøjet falder ud. Der går ikke et øjeblik førend de har spredt det ud over hele gulvet.

Tanja og Molly har stadig rigtig meget glæde af hinanden. De leger rigtig godt og de er lige bisset begge to.

De driller gerne hinanden og deres søstre og stjæler gerne legetøjet, indtil Frida (eller Kikki) siger at nu er det nok.

Når vi går i haven kommer der rigtig fart over feltet. Hun er super hurtig og elsker at lege tag-fat med Kikki og Freya. Så løber de i store cirkler rundt i hele haven og hun følger altså godt med på sine små ben.

Hun er heller ikke bleg for at gå på opdagelse og finder gerne et blad eller et nedfaldent æble. Så snupper hun det og tager en æresrunde i haven med fundet i munden – det ser enorm sjovt ud.

Hun har ikke rigtig tålmodighed til at blive taget op – ikke hvis der er nogen af hendes søstre der er vågne. Så vil hun meget hellere ned og lege og man skal virkelig passe på at hun ikke får vriddet sig fri. Først hvis hun selv er meget træt eller alle andre sover, kommer hun og beder om at komme op. Ikke at hun sidder stille – hun skal hele tiden lige se om hun ikke kan komme til at bide en i fingrene, næsen, håret eller øret.

I denne uge har hvalpene fået klippet negle og de er begyndt at drikke vand. De spiser stadig tørkost med a38 eller yoghurt – jeg har forsøgt at servere tørkosten ren, men så venter de bare på at Kikki kommer og giver dem mad i stedet. Molly spiser fint, bare der ikke er nogen, der har gang i noget, der ser sjovere ud, for så må maden altså lige vente til hun har leget færdig.

 Uge 8
 
 

Så er det ved at være tid til at Tanja skal flytte hjem til sin nye familie. 

Hun er så klar. Hun er blevet rigtig god til at spise sin tørkost uden a38. Hun er den første – skarpt forfulgt af Rosa – der kaster sig over madskålen, når den bliver sat frem.

Hun er stadig er meget aktiv og nysgerrig pige, der gerne er med der hvor tingene sker.Der er ikke nogen af hendes søskende, der får lov at lege uden at hun skal være med.

Tirsdag forsøgte jeg at tage et gruppe billede af alle pigerne samlet. De havde leget i haven hele dagen, så jeg tænkte at de måtte være ved at være lidt trætte, så det var muligt at de kunne side eller ligge stille bare et øjeblik. Rosa og Frida sov næsten allerede, men det var stort set umuligt at få Tanja og Molly til at være stille på samme tid. Så var der lige et blad, der bevægede sig eller kamerasnoren var sjov at bide i.

 Mandag var vi ude og køre bil. Vi skulle til dyrlægen og vaccineres. Jeg tror aldrig jeg har set Tanja være så rolig i så lang tid af gangen før. Hun sad lige så stille og kiggede på dyrlægen imens han undersøgte hende. Lukkede pænt munden op, da han skulle se hendes tænder og sagde ikke en lyd, da hun blev vaccineret. Først da hun skulle chippes kom der et lille piv. Hun var SÅ DYGTIG.

 

Onsdag fik de ormekur og studset negle for sidste gang.

Tanja er flyttet hjem til nye familie.

 

 

 
Vægten den første uge:

Dag

1

2

3

4

5

6

7

Morgen

 

293

309

336

377

 410

 449

Aften

277

294

320

353

 396

 432

 467

 
2. uge:

Dag

8

9

10

11

12

13

14

Morgen

492

517

544

586

597

658

689

Aften

499

533

558

586

643

672

 708

 
3. uge:

Dag

15

16

17

18

19

20

21

Vægt

727

774

798

812

870

889

 941

 
4. uge:

Dag

22

23

24

25

26

27

28

Vægt

958

1009

1038

1072

1082

1120

 1169

 
 
5.uge

Dag

29

30

31

32

33

34

35

Vægt

1212

1247

1285

1325

1406

1410

 1458

Uge 6: 1715 g

Uge 7: 1870 g

Uge8: 2310 g

 

 
Louise Østengaard | 4660 St. Heddinge  | kennelcavakikki@gmail.com